Autoritatile de la Bruxelles intentioneaza sa ia o serie de masuri pentru a impulsiona activitatea din sectorul european de aparare - un sector "sensibil" in numeroase state membre, transmite EUobserver.
In cadrul unei conferinte pe tema secu

Autoritatile de la Bruxelles intentioneaza sa ia o serie de masuri pentru a impulsiona activitatea din sectorul european de aparare - un sector "sensibil" in numeroase state membre, transmite EUobserver.
In cadrul unei conferinte pe tema securitatii, organizata la Bruxelles, Gunter Verheugen, comisarul european al industriei, a afirmat ca CE (Comisia Europeana) va lua masuri concrete pentru a spori competitivitatea industriei europene de aparare, argumentand ca acest sector "a fost exclus din numeroase politici europene de sustinere".
Comisia doreste, de asemenea, mai multa concurenta in acest sector, propunerile bazandu-se pe concluziile unei consultari publice organizate in toamna anului trecut. Astfel, se doreste deschiderea pietelor nationale europene, piete protejate si fragmentate. Planul prevede introducerea unui set de masuri, in prima jumatate a acestui an, a declarat Gregor Kreuzhber, purtator de cuvant al Comisiei, adaugand ca "principalul obiectiv este de a elimina unele obstacole legate de comert si productie, in sectorul militar european". Detaliile planului sunt, inca, in discutie. "Piata europeana a apararii este importanta si interesanta, dar nu este exploatata la maximum.
Si, in timp ce este o problema delicata pentru numeroase tari, statele membre UE sunt constiente ca integrarea acestei piete reprezinta un avantaj pentru toate partile implicate", a mai spus Kreuzhber.
"Pietele de aparare au fost inchise in ultimii 40 de ani si trebuie sa fim foarte atenti cu liberalizarea graduala", a afirmat, la randul sau, Oliver Drewes, purtator de cuvant al Comisiei, pe probleme de piata interna.
Tratatul de constituire a Uniunii Europene prevede cateva exceptii pentru aplicabilitatea legilor comunitare in ceea ce priveste industria de aparare si acest aspect nu se va modifica, nici macar dupa adoptarea noii constitutii europene. Statele membre sustin, insa, ca problema priveste suveranitatea lor nationala si politicile externe si de securitate.

Fondurile alocate apararii din SUA - cat deficitul bugetar
Potrivit lui Kreuzhuber, fie ca este vorba despre industria de aparare sau despre alte sectoare economice, UE nu ar trebui sa "caute rivalii" numai peste Oceanul Atlantic.
"Statele Unite sunt, intr-adevar, un competitor foarte puternic, dar exista si alte piete interesante in plina dezvoltare in India, Japonia sau China", a apreciat purtatorul de cuvant al CE.Cu toate acestea, Tomas Valasek, oficial in cadrul reprezentantei de la Bruxelles a Centrului de Informatii pentru Aparare, sustine ca piata americana de profil este greu de ignorat.
Cat despre europeni, este greu sa se apropie de performantele de pe aceasta piata. "Nici o alta tara nu cheltuieste pentru aparare la fel de mult ca SUA, care, pentru 2005, a alocat 420 de miliarde de dolari.
In acelasi timp, cateva companii americane au fuzionat de-a lungul timpului, astfel ca mai putine companii produc mult mai mult.
Acelasi lucru ar trebui facut si in Europa, daca se vrea sa fie mai eficienta si mai competitiva", a explicat specialistul.

Piata unica e, inca, dezbinata
Acesta ar putea fi, insa, "un proces dureros si sangeros", a adaugat expertul, subliniind puternica opozitie manifestata de tari precum Franta si Polonia.
"In timp ce in Statele Unite este vorba numai despre companii americane care prospera sau dau faliment, in Europa este vorba, sa spunem, despre o companie germana care distruge o firma italiana.
Iar mandria politica si invidia sunt, inca, foarte puternice, astfel ca nu va fi usor", a incheiat Valasek.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.