Jandarmeria Romana va ridica toate dispozitivele de paza si interventie la conductele de transport al produselor petroliere, pana la data de 28 februarie, din cauza faptului ca beneficiarul nu a asigurat dotarile necesare pentru desfasurarea activit
Jandarmeria Romana va ridica toate dispozitivele de paza si interventie la conductele de transport al produselor petroliere, pana la data de 28 februarie, din cauza faptului ca beneficiarul nu a asigurat dotarile necesare pentru desfasurarea activitatii si are datorii de 147 de miliarde de lei. Asta in momentul in care ministrul Codrut Seres a cerut ca paza la conductele societatilor de transport Petrotrans si Conpet, a caror conducere este acuzata ca ar fi complice la furturile de titei, sa se faca exclusiv de Jandarmerie.
Printr-un ordin al ministrului Administratiei si Internelor, incepand cu 1 februarie, a fost dispusa ridicarea pazei si interventiei la toate conductele magistrale, in etape, actiunea urmand sa fie incheiata la sfarsitul aceleiasi luni.
Misiunea de asigurare a pazei conductelor magistrale de transport produse petroliere a revenit Jandarmeriei Romane prin Hotarare de Guvern in 2002.
Prin acest act normativ se stabilea ca efectivele Jandarmeriei asigura paza pentru conductele magistrale de transport, exclusiv statiile de pompare sau comprimare si capacitatile de depozitare. Finantarea acestor posturi este asigurata integral de catre beneficiarii de paza. Jandarmeria Romana a asigurat paza pentru 90 la suta din lungimea totala prevazuta de hotararea de Guvern, cu 65 la suta din efectivele necesare pentru acest tip de misiune, diferenta de posturi nefiind incadrata din cauza lipsei fondurilor de salarizare asigurate de beneficiarii de paza.

Conpet a cerut reducerea posturilor de paza exact in luna in care a fost descoperit prejudiciul de 1.500 miliarde de lei
In urma unificarii celor doua societati transportatoare in august 2004, societatea Conpet, ca unic transportator de produse petroliere, a solicitat, la inceputul lunii septembrie, reducerea dispozitivelor de paza cu un numar de 504 posturi. Incepand cu luna septembrie s-a aprobat aceasta solicitare, Jandarmeria reducand lungimea conductelor pazite la 779 kilometri.
Aceasta a condus la imposibilitatea asigurarii permanente a integritatii conductelor si la cresterea furturilor de combustibili, in special in judetele Constanta, Prahova si Ilfov (din aceste judete au fost disponibilizati, la solicitarea societatii Conpet SA, 241 de jandarmi), precizeaza Jandarmeria Romana. Solicitarea firmei Conpet a venit in ciuda descoperirii lipsei a 96.000 de tone de produse petroliere din conductele societatilor Petrotrans si Conpet la inventarul realizat in luna august 2004, furtul cifrandu-se la 1.500 miliarde de lei.
Intr-un alt inventar realizat de gestionarii societatii, in luna iunie 2004, se constata un prejudiciu de 243 miliarde de lei prin lipsa a 14.000 tone de produse petroliere, ridicand prejudiciul la circa 1.743 miliarde de lei.
Mai mult, gestionarii interogati de Corpul de Control al ministrului Economiei au declarat ca anumiti factori de conducere ai Petrotrans, printre care directorul general Ion Galca, au sugerat sa nu fie trecute in inventar cantitatile reale de produse petroliere.
Din aceleasi declaratii s-a desprins ipoteza existentei unei filiere de desfacere a produselor petroliere furate, in judetul Constanta, condusa de Eduard Martin, fratele fostului prefect de Constanta. Dosarul Petrotrans, finalizat de Corpul de Control al ministrului Economiei a fost trimis, in vederea solutionarii, catre Parchetul National Anticoruptie si Inspectoratul General al Politiei - Directia Investigare a Fraudelor.
Ministrul Codrut Seres a cerut schimbarea, in regim de urgenta, a componentei AGA si CA la societatile Conpet si Petrotrans, mai ales ca fostul director de la Petrotrans este in acest moment consilier al directorului general al Conpet.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.