Ministerul Economiei si Comertului impreuna cu actionarul majoritar al combinatului Oltchim, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vor analiza solutiile posibile pentru stingerea pe cale amiabia a litigiului cu actionarii minorit
Ministerul Economiei si Comertului impreuna cu actionarul majoritar al combinatului Oltchim, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vor analiza solutiile posibile pentru stingerea pe cale amiabia a litigiului cu actionarii minoritari privind majorarea capitalului social, se arata intr-un comunicat de presa emis de Oltchim.
In vederea rezolvarii litigiului, Combinatul Oltchim a angajat sa se ocupe de acesta firma de consultanta, Picewaterhouse Coopers, si a solicitat Bursei de Valori Bucuresti suspendarea de la tranzactionare pe o perioada de 30 de zile a titlurilor, pentru a asigura un tratament egal pentru toti actionarii. Bursa de Valori Bucuresti a raspuns solicitarii Oltchim printr-un comunicat de presa, afirmand ca motivatia prezentata de combinat nu se inscrie in cazurile de suspendare prevazute in reglementarile Bursei. "BVB va solicita societatii emitente in cauza, in mod expres, pastrarea strictei confidentialitati asupra analizei pe care aceasta urmeaza sa o efectueze pana la posibilitatea publicarii solutiilor identificate, si considera ca este in interesul celor peste 40.000 de actionari ai Oltchim ca actiunile sa fie mentinute la tranzactionare", se mai arata in comunicatul BVB.
In urma hotararii de transformare in actiuni, a datoriei pe care Oltchim o avea fata de AVAB, la 28 noiembrie 2003, care ulterior a devenit AVAS, capitalul social al combinatului urma sa creasca de la 323,5 miliarde de lei, la 3.549 miliarde de lei actiunile suplimentar emise, urmand sa intre in portofoliul MEC, care a preluat participatia Autoritatii pentru Privatizare. La acea data, Autoritatea pentru Privatizare detinea 53,25% din actiuni, restul titlurilor fiind in proprietatea fondului de investitii Lindsell Enterprises Limited (12,03), SIF Oltenia (7,2). Hotararea Adunarii Generale a fost contestata de unul dintre actionarii minoritari pe motiv ca micii detinatori de titluri nu au beneficiat de dreptul de preemptiune, iar participarea lor a fost puternic diminuata.
De asemenea, actionarul a contestat si modalitatea de calcul a valorii noilor actiuni, aratand ca activele Oltchim nu au fost evaluate corespunzator. Pe data de 20 ianuarie 2005, CNVM a hotarat sa mentina certificatul acordat cu o luna inainte si sa permita inscrierea noilor caracteristici ale Oltchim la registrul actionarilor, dar a restrictionat, insa, de la tranzactionare noile actiuni, pana la stingerea litigiului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.