Lansarea unui eventual atac impotriva Iranului "nu este pe ordinea de zi in acest moment" a Administratiei de la Washington, a declarat ieri secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, citat de Mediafax. In prezent, Statele Unite prefera abordarea
Lansarea unui eventual atac impotriva Iranului "nu este pe ordinea de zi in acest moment" a Administratiei de la Washington, a declarat ieri secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, citat de Mediafax. In prezent, Statele Unite prefera abordarea diplomatica pentru a convinge Guvernul iranian sa-si respecte obligatiile nucleare, a afirmat Condoleezza Rice la finalul intrevederii avute ieri la Londra cu seful diplomatiei britanice, Jack Straw. "Avem numeroase mijloace diplomatice la dispozitie si intentionam sa le utilizam pe deplin" in ceea ce priveste dosarul nuclear al Iranului, a explicat Rice, chestionata de jurnalistii europeni prezenti la Londra. Condoleezza Rice a tinut insa sa avertizeze ca Iranul nu trebuie sa foloseasca programul nuclear civil ca paravan pentru un plan care sa aiba ca efect dezvoltarea de arme nucleare.
Precizarile secretarului american de Stat survin la doua zile dupa ce presedintele SUA, George W. Bush, a numit Iranul "cel mai mare sponsor al terorismului", deschizand din nou speculatii in Europa privind existenta unui plan al Washingtonului de atacare a Iranului.
Tot ieri, Departamentul de Stat al SUA a transmis ca Washingtonul nu urmareste o politica de "schimbare a regimului" in Iran. Reactia Departamentului de Stat a venit tot in urma unei declaratii a lui George W. Bush, care precizase ca sprijina eforturile iranienilor catre "libertate". "Statele Unite mentioneaza clar ca nu au o politica vizand schimbarea de regim in Iran", a mentionat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Adam Ereli.
"Am precizat clar ca sustinem aspiratiile poporului iranian privind libertatea, libertatea de expresie si drepturile fundamentale, inclusiv libertatea de asociere", a adaugat el.
El a acuzat puterea iraniana ca "actioneaza impotriva acestor libertati", mai ales prin oprimarea presei si dizidentilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.