Un roman a fost arestat in Franta, doi au fost returnati si doua femei sunt cercetate in strainatate sub supravegherea judecatorilor pentru implicarea intr-o retea internationala de falsificatori de documente. Timp de doi ani, gruparea, cu sediul la
Un roman a fost arestat in Franta, doi au fost returnati si doua femei sunt cercetate in strainatate sub supravegherea judecatorilor pentru implicarea intr-o retea internationala de falsificatori de documente. Timp de doi ani, gruparea, cu sediul la Lyon, a masluit o serie de acte care au impanzit Occidentul si Romania, pretul practicat pentru fiecare fals pornind de la 60 de euro, in functie de dificultatea executarii. Anihilarea intregii retele a fost declansata de informatiile obtinute de politistii de frontiera teleormaneni.
In urma cu trei luni, autoritatile romane au sesizat existenta unui adevarat fenomen pe linia "cartilor verzi" franceze false. "Multi soferi, opriti in trafic pentru un control de rutina, au prezentat astfel de documente oficiale falsificate sau completate in fals. Demarand cercetarile, s-a stabilit ca majoritatea actelor in cauza erau furate in alb si recompletate, persoanele implicate declarand ca
le-au procurat prin intermediul unui cetatean francez, cu care au intrat in legatura prin intermediul unei anume <>, romanca domiciliata in Franta", ne-a declarat comisar Ionela Roman, purtator de cuvant al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane (IGPFR). Pentru anihilarea retelei infractionale, politistii romani au transmis colegilor francezi toate informatiile cu privire la acest caz. Este vorba despre numele celor care se ocupau cu falsificarea si adresa exacta unde isi aveau "cartierul general". Despre respectivul imobil din Lyon, cu 6 sau 8 etaje, se stia doar ca se afla in apropierea unui cabinet medical si a unei brutarii. Initial, anchetatorii au presupus ca reteaua se ocupa doar de falsuri marunte, cum ar fi "scutirea" de anumite cheltuieli privind achizitionarea de asigurari auto necesare tranzitarii frontierelor pentru romanii care calatoresc in Franta. Ancheta care a fost declansata insa pe teritoriul francez a condus la depistarea unei bande bine organizate care se ocupa inclusiv cu reglementarea sederii ilegale in Franta a unor persoane.
Documente pentru toate gusturile
Intr-adevar, in imobilul indicat de politistii romani a fost descoperit capul bandei, francezul Sergio F., 52 de ani. In apartamentul sau a fost descoperit un veritabil atelier de falsuri: computer, imprimanta, scanner, masina de scris electrica, alte materiale (substante corozive, cuttere, ruleta, 20 hard-disk-uri, 447 dischete), precum si un lot de 130 de documente falsificate. Sergio F., eminenta cenusie a grupului, era cel care falsifica documentele, ajutat de amanta sa, romanca Mariana S., 52 de ani. Aceasta avea si rolul de intermediar intre falsificator si clienti. In lantul infractional a fost cooptat si cuplul Adi A. si Loredana G., ambii in varsta de 30 de ani. Ei aveau sarcina de a sustrage documente in alb, necesare falsificarii si, totodata, de a face rost de clienti. Politistii spun ca Adi a beneficiat personal de ajutorul lui Sergio, care i-a creat rapid o identitate falsa. Astfel, cu acte noi, tanarul a reusit sa obtina dreptul legal de sedere pe teritoriul francez. Ceilalti doi romani, Ioan C., 33 de ani, si Petru R., 28 de ani, aveau legaturi cu membrii retelei, asupra lor fiind gasite asigurari false pentru autoturismele pe care le detineau. "In timpul anchetei, toti au recunoscut ca, timp de doi ani de cand functioneaza reteaua, au avut o clientela numeroasa si au falsificat sute de documente de toate tipurile", a mai precizat comisar Roman.
Este vorba despre carti verzi auto, atestari destinate sejurului in Franta, carti de identitate moldovenesti si romanesti, permise de conducere, recipise de sejur si documente notariale. La cererea clientilor, ei fabricau pe loc documente care le permiteau acestora sa beneficieze de drepturi sociale ale statului francez.
Pentru fiecare act falsificat se cereau minimum 60 de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.