Radioul si televiziunea de stat din Bulgaria au nevoie de o reformare cat mai rapida in perioada imediat urmatoare, se arata intr-un comentariu publicat de Institute for War and Peace Reporting (www.iwpr.net). Bulgaria trebuie sa-si revizuiasca cat m
Radioul si televiziunea de stat din Bulgaria au nevoie de o reformare cat mai rapida in perioada imediat urmatoare, se arata intr-un comentariu publicat de Institute for War and Peace Reporting (www.iwpr.net). Bulgaria trebuie sa-si revizuiasca cat mai rapid politica de finantare a Televiziunii Nationale (BNT) si a Radioului National (BNR), dupa 15 ani de tranzitie in care ambele institutii au functionat dupa modelul din timpul comunismului. Obiectivele programelor transmise ar trebui reformulate si reglementate prin lege pentru a asigura buna functionare si procentajul de subventie primit din partea statului care, calculat dupa criterii economice, ar trebui directionat producerii de emisiuni pentru interesul publicului. In prezent televiziunea publica bulgara se afla sub control guvernamental datorita faptului ca beneficiaza de subventii masive de stat.
Potrivit legii productiile televiziunii publice nu ar trebui sa atinga subiecte economice sau politice, dar in practica exista incalcari frecvente ale legii. In mod similar, institutia de reglementare, Consiliul pentru Media Electronice, este si ea finantata de catre stat, ceea ce ii submineaza independenta politica. De asemenea, aceasta situatie este impotriva normelor europene de competitie, care impun unei institutii publice anumite obligatii, stabilite intr-un mod obiectiv si transparent. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.