Daca aveti de gand sa plecati la drum cu autoturismele proprii, mai intai asigurati-va ca ''v-ati echipat'' cu lopeti si lanturi. De asemenea, ar fi bine sa va luati si ceva de mancare. Nu se stie unde veti ramane inzapeziti si dupa cat timp vor reus
Daca aveti de gand sa plecati la drum cu autoturismele proprii, mai intai asigurati-va ca ''v-ati echipat'' cu lopeti si lanturi. De asemenea, ar fi bine sa va luati si ceva de mancare. Nu se stie unde veti ramane inzapeziti si dupa cat timp vor reusi utilajele speciale sa va scoata de sub nameti. Dar indicat este sa stati acasa, dupa cum va sfatuiesc si reprezentantii Politiei Rutiere, mai ales ca, in functie de situatia meteo, pe unele drumuri nationale si judetene, circulatia rutiera ar putea fi restrictionata.
In cazurile in care plecati cu trenurile trebuie sa aveti nervi de otel, caci acestea au intarzieri de cateva ore. Daca ajungeti la munte, indeosebi in zonele Fagaras, Balea si Bucegi, unde pe alocuri stratul de zapada a atins un metru si jumatate, salvamontistii nu va vor permite sa urcati pe anumite trasee. Chiar si unele partii vor fi pazite de echipe de salvamontisti. Pe de alta parte, Mihai Voicu, secretarul general al Guvernului, a declarat ca ''incepand de maine
(n.r. - astazi), situatia meteo se va imbunatati''.
Localitati izolate, ramase fara curent electric, drumuri judetene si nationale inchise, masini si oameni ''blocati in zapada'', ambulante care nu pot transporta pacientii din cauza nametilor. Acestea au fost problemele carora autoritatile locale din judetele Constanta, Buzau, Braila, Tulcea, Ialomita, Vrancea, Calarasi si Galati au fost si sunt nevoite sa le faca fata.
Activitatea in judetul Constanta a fost, ieri, practic, blocata din cauza viscolului si a zapezii. Trenurile de marfa au fost anulate, in timp ce trenurile de calatori au avut intarzieri de pana la cinci ore. In nici o scoala din judet nu s-au desfasurat cursuri. Toate porturile, dar si Aeroportul ''Mihail Kogalniceanu'' au fost inchise. Echipajele rutiere au interzis autovehiculelor intrarea si iesirea in si din judet. Toate drumurile judetene au fost blocate. Circulatia pe autostrada Soarelui a fost oprita in zona Lehliu-Drajna. Sase localitati, printre care Eforie Sud, Eforie Nord si Techirghiol, au ramas fara energie electrica. Un TIR a blocat circulatia pe DN 39, in zona Techirghiol-Agigea. O femeie din localitatea Viisoara a nascut la domiciliu, asistata de o moasa, din cauza ca ambulanta nu a putut ajunge la domiciliul acesteia.
Si in judetul Buzau, ambulantele nu pot ajunge la domiciliile pacientilor din cauza nametilor. In noaptea de joi spre vineri, o Salvare a fost solicitata in localitatea Gavanesti de o femeie gravida, in travaliu. Din cauza nametilor, soferul ambulantei a fost nevoit sa se intoarca din drum.
Cu ajutorul unei autospeciale, o echipa de medici a ajuns la domiciliul pacientei. Alte doua Salvari au apelat la sprijinul utilajelor de deszapezire pentru a ajunge la pacienti. O echipa de medici a sosit cu mare greutate in comuna Glodeanu Sarat, la domiciliul unei tinere gravide.
O alta ambulanta s-a ''luptat'' cateva ore cu nametii pentru a ajunge in comuna Rusetu, la un pacient care a suferit o luxatie. In judet, numeroase drumuri judetene sunt impracticabile. Vantul a batut in unele zone cu 100 de km pe ora, iar troienele au atins si doi metri.
In judetul Vrancea, mai mult de jumatate dintre localitati au fost izolate, iar pe 14 drumuri judetene nu se putea circula din cauza viscolului si a zapezii. Cea mai afectata a fost zona de sud a judetului.
In noaptea de joi spre vineri, utilajele de deszapezire au intervenit pentru deblocarea mai multor autoturisme, autobuze si microbuze ramase in nameti. Totodata, cu ajutorul autospecialelor, ambulantele au ajuns la doua urgente, in localitatile Gologanu si Slobozia-Ciorasti. Cinci localitati au ramas fara energie electrica. In judetul Tulcea, cu sprijinul batalionului de infanterie marina a fost deblocat un autobuz cu calatori, ramas inzapezit in noaptea de joi spre vineri. Spre judetul Calarasi, ieri, nu a circulat nici un tren.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.