George Copos, ministrul de stat pentru mediul de afaceri si IMM-uri, a prezentat recent graficul privind elaborarea modificarilor Codului muncii, act normativ care, de la intrarea sa in vigoare, in 1993, a starnit un val de proteste in mediul investi
George Copos, ministrul de stat pentru mediul de afaceri si IMM-uri, a prezentat recent graficul privind elaborarea modificarilor Codului muncii, act normativ care, de la intrarea sa in vigoare, in 1993, a starnit un val de proteste in mediul investitional.
Astfel, in perioada 4 februarie - 4 martie reprezentantii Executivului vor purta consultari cu reprezentantii organizatiilor patronale si sindicale. In data de 9 martie urmeaza ca documentul sa fie trimis catre ministere pentru eventuale modificari, ajungand in prima lecturare, la nivelul Executivului, in data de 17 martie. Obtinerea avizului Consiliului Economic si Social, organism care va fi condus de acum de un reprezentant al patronatelor si nu al Executivului ca in prezent, este programata pentru data de 30 martie.
Parlamentarii vor dezbate actul normativ incepand cu 31 martie. Timpul alocat discutiilor si aprobarii in cele doua Camere este de aproximativ 90 de zile, publicarea in Monitorul Oficial fiind fixata - potrivit ministrului de stat George Copos - pentru data de 28 iunie 2005.
El a mai adaugat ca noul act va regla relatiile dintre angajat si angajator de o maniera mult mai echilibrata. Oficialul Guvernului a subliniat ca in prezent patronul este pus pe o pozitie dezavantajoasa fata de salariat. In alta ordine de idei, facand referire la efectele reformei fiscale promovate de Cabinetul Tariceanu, George Copos a estimat la 7 miliarde de euro volumul investitiilor directe in acest an.
El nu a prezentat punctual nici o modificare a Codului, motivand ca "sunt 31 de pagini de amendamente".
Surse apropiate ministrului au precizat, insa, ca modificarile se regasesc, in linii mari, in programul de guvernare.

Vor fi reintroduse conventiile civile
Potrivit programului de guvernare, Executivul va avea ca principale obiective liberalizarea completa a pietei muncii si asigurarea libertatii contractuale in domeniul stabilirii si negocierii relatiilor de munca. In cadrul programului se dezvaluie in linii mari modificarile ce vor fi aduse Codului muncii.
Astfel, se va urmari reglementarea relatiilor dintre angajat si angajator pe baza simetriei juridice.
Relatiile de munca vor fi reglementate astfel incat sa fie respectat caracterul de piata al economiei romanesti. Mai concret, se are in vedere modificarea prevederilor din actualul Cod al muncii care restrang dreptul managerilor de a lua decizii privind firmele pe care le conduc in scopul cresterii productivitatii muncii si, in general, al cresterii eficientei economice si financiare, se arata in Programul de guvernare.
Una dintre principalele masuri va fi reintroducerea conventiilor civile ca instrument juridic de stabilire a relatiilor de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.