Muzeul Bancii Nationale a Romaniei gazduieste expozitia numismatica a profesorului Dumitru Varodin, prima expozitie personala de monede din Romania. Colectia se intituleaza "Monedele Lumii" si cuprinde 5180 de monede din toate cele 202 state si 46 de
Muzeul Bancii Nationale a Romaniei gazduieste expozitia numismatica a profesorului Dumitru Varodin, prima expozitie personala de monede din Romania. Colectia se intituleaza "Monedele Lumii" si cuprinde 5180 de monede din toate cele 202 state si 46 de teritorii autonome afiliate la ONU. "In afara de acestea, colectia mai cuprinde exponate si din circa 62 de foste imperii si colonii care au existat pe harta politica a lumii incepand cu anul 1780. Insa cea mai veche moneda din colectie provine din Franta si a fost batuta in anul 1607. Cea mai scumpa moneda, evaluata la 1500 de euro, este moneda de 100 de lire italiene din vremea lui Mussolini. "98% dintre monedele expuse au circulat efectiv in statele pe care le reprezinta", a declarat profesorul Varodin. El a spus ca a adunat monedele expuse in decurs de 27 de ani. "Achizitionarea monedelor m-a costat 30.000 - 35.000 de euro, insa acum valoarea acesteia este de aproape 130.000 de euro", a adaugat proprietarul colectiei. Expozitia este deschisa pana pe 9 februarie, iar in aprilie colectia va fi expusa in Bacau, iar in vara la Praga si apoi in Italia. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.