Potrivit Raportului Comandamentului Central de Iarna, din cadrul Ministerului Transporturilor, ieri la pranz, din cauza viscolului puternic si a ninsorilor abundente, precum si a vizibilitatii reduse, circulatia rutiera era inchisa temporar pe patru
Potrivit Raportului Comandamentului Central de Iarna, din cadrul Ministerului Transporturilor, ieri la pranz, din cauza viscolului puternic si a ninsorilor abundente, precum si a vizibilitatii reduse, circulatia rutiera era inchisa temporar pe patru tronsoane de drumuri nationale si se desfasura cu dificultate pe alte 14. Astfel, a fost inchisa temporar circulatia pe Autostrada Soarelui (Lehliu-Drajna), DN 22 (Ramnicu Sarat-Movila Miresii), DN 3 (Cobadin-Ostrov), si DN 3A (Lehliu Gara-Fetesti). De asemenea, pe unele sectoare ale drumurilor nationale din sud si sud-estul tarii traficul rutier era ingreunat: Autostrada Soarelui (Fetesti-Cernavoda), DN 3 (Ostrov-Valu lui Traian), DN 39E (Cumpana-Constanta), DN 21 (Braila-Calarasi), DN 21A (Baraganu-Tandarei), DN 22 (Macin-Ovidiu), DN 22A (Cataloi-Harsova), DN 22D (Macin-intersectie cu DN 22), DN 2A (Malu-Constanta), DN 2C (Tovarasia-Slobozia), DN 3 (Stefanesti-Calarasi), DN 31 (Cuza Voda-Manastirea), DN 38 (Agigea-Negru Voda), DN 3B (Calarasi-Vladeni).
Drumuri nationale inchise, masini blocate in nameti, localitati intregi izolate sau ramase fara curent electric, aceasta era, ieri dupa-amiaza, situatia in zona de sud-est a Romaniei. Constanta, Braila, Tulcea, Ialomita si Calarasi, sunt judetele cele mai afectate, autoritatile locale incercand sa elimine efectele ninsorii si viscolului din noaptea de joi spre vineri si din cursul zilei de ieri. Practic, Dobrogea a fost complet izolata de restul tarii, porturile, aeroporturile, soselele si calea ferata fiind in cea mai mare parte parte nefunctionale.
"Exista o situatie exceptionala in zona de sud a tarii unde, din cauza ninsorilor si a viscolului, a fost intrerupta circulatia pe portiuni de drumuri nationale si judetene, iar o serie de localitati au ramas izolate", a declarat ieri, Mihai Voicu, secretarul general al Guvernului. "Perioada critica, din punct de vedere meteo, este astazi (vineri-n.r.). De aceea, domnilor prefecti, va solicit sa tratati responsabil problemele create de vreme. Incepand de sambata (astazi - n.r.) situatia meteo se va imbunatati", a mai afirmat Voicu, la videoconferinta saptamanala cu prefectii. In judetele Constanta si Tulcea a fost nevoie de interventia Armatei pentru deblocarea unor persoane inzapezite, iar zeci de kilometri de drumuri nationale care strabat judetele Braila, Ialomita si Calarasi au fost blocate. Intr-o localitate din judetul Tulcea, autoritatile locale au apelat la sprijinul batalionului de infanterie marina pentru a debloca un autobuz plin cu persoane, ramas inzapezit. Interventia s-a derulat in noaptea de joi spre vineri si a durat cateva ore. De asemenea, cateva zeci de localitati din aceste zone au ramas fara curent electric, interventiile pentru remedierea situatiei fiind ingreunate de zapada si ninsorile abundente. Viscolul a lasat fara energie electrica localitatile Eforie Sud, Eforie Nord, Techirghiol, Tuzla, Cogealac, Plopeni, iar legaturile telefonice au fost intrerupte. Localitatile Tuzla, Techirghiol si Eforie Sud au ramas fara apa. Tot din cauza conditiilor meteo nefavorabile circulatia trenurilor a fost ingreunata, in Constanta fiind inregistrate ieri intarzieri de 200-300 de minute. Toate trenurile de marfa care circulau in judet au fost anulate, iar circulatia altor cinci trenuri de calatori, pe rutele Buzau-Fetesti, Fetesti-Slobozia, Ciulnita-Slobozia, Fetesti-Calarasi, Slobozia Veche-Calarasi Sud, a fost suspendata.
Toate scolile din judetul Constanta au fost ieri inchise
Intrarile si iesirile autovehiculelor in judetul Constanta au fost interzise de Politia Rutiera. Zeci de masini au ramas blocate, din noaptea de joi spre vineri, pe diverse drumuri judetene din Constanta, asteptand interventia utilajelor de deszapezire. Patru ambulante cu bolnavi au ramas impotmolite, iar o gravida din Viisoara, care a asteptat in zadar ambulanta, a nascut pana la urma asistata de o batrana. Toate porturile, caile navigabile si aeroportul Mihail Kogalniceanu au fost inchise. Toate scolile din judetul Constanta au fost inchise ieri.
In judetul Neamt, noua unitati de invatamant au fost inchise. Orele pierdute urmeaza a fi recuperate in perioada urmatoare, pe baza unui calendar stabilit de conducerile unitatilor scolare.
In judetul Iasi, circulatia rutiera pe 11 drumuri judetene a fost blocata de ninsoare si viscol, pe restul drumurilor traficul desfasurandu-se in conditii grele. Trei echipaje ale Serviciului de Ambulanta au ramas blocate in zapada, ele ajungand la solicitari doar cu ajutorul utilajelor Directiei Autonome Drumuri si Poduri. Ninsoarea i-a impiedicat pe elevi si profesori sa ajunga la scoala.
In Capitala, primarul general interimar, Razvan Murgeanu, a declarat, ieri, ca a mobilizat Comandamentul de deszapezire al municipalitatii pentru a interveni operativ. Firmele de salubrizare sunt pregatite sa intervina cu circa 200 de utilaje speciale (pluguri). S-a dispus, de asemenea, interventia utilajelor pentru imprastierea materialului antiderapant ecologic (eco-taw sau clorura de calciu).
Armata a scos soldatii la deszapezire
Ministerul Apararii Nationale (MApN) a dispus ca, la solicitarea autoritatilor locale din zonele afectate de viscol, soldatii si tehnica din unitatile militare sa vina in ajutorul structurilor civile, pentru deszapezirea unor drumuri sau pentru salvarea unor persoane blocate pe sosele. Ministerul Apararii Nationale a primit, in ultimele zile, mai multe solicitari din partea autoritatilor centrale si locale de sprijin din partea militarilor, pentru degajarea unor tronsoane de drum si pentru asistarea unor persoane ce au avut de suferit din cauza vremii.
Pentru a fluidiza traficul si pentru a facilita accesul utilajelor de deszapezire, 67 de echipaje de politie - 667 de agenti - fusesera mobilizati, ieri, in zonele afectate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.