Ministerul Finantelor Publice a aprobat baremul pentru stabilirea impozitului pe venitul anual global obtinut de persoanele fizice care au inregistrat, anul trecut, venituri care se supun procedurii de globalizare. Potrivit unui ordin recent al minis
Ministerul Finantelor Publice a aprobat baremul pentru stabilirea impozitului pe venitul anual global obtinut de persoanele fizice care au inregistrat, anul trecut, venituri care se supun procedurii de globalizare. Potrivit unui ordin recent al ministrului Finantelor Publice, pentru venituri anuale de pana la 30,2 milioane de lei, contribuabilii vor plati o cota de impozit de 18%.
Veniturile cuprinse intre 30,2 milioane de lei si 73 de milioane de lei vor fi impozitate cu 5,436 milioane de lei si o cota de 23% pentru ceea ce depaseste 30,2 milioane de lei.
Persoanele care au obtinut venituri cuprinse intre 73 de milioane de lei si 117 milioane de lei vor plati un impozit de 15,28 milioane de lei plus 28% din ceea ce depaseste 73 de milioane de lei.
In cazul veniturilor situate intre 117 milioane de lei si 163,5 milioane de lei, impozitul va fi de 27,6 milioane de lei si o cota de 34% pentru valoarea care depaseste 117 milioane de lei. Pentru veniturile de peste 163,5 milioane de lei, ordinul ministrului Finantelor prevede un impozit 43,41 milioane de lei, la care se adauga o cota de 40% din ceea ce depaseste 163,5 milioane de lei.
Toti contribuabilii au dreptul la o deducere personala de baza de 2,1 milioane de lei lunar, la care se aplica deduceri suplimentare daca sunt inregistrate persoane in intretinere sau in alte cazuri. Conform procedurii, contribuabilii vor transmite administratilor financiare declaratii privind veniturile obtinute anul trecut.
Persoanele vizate sunt cele care si-au schimbat locul de munca in cursul anului trecut sau au obtinut, pe langa veniturile din salarii aferente functiei de baza, si alte venituri, cum ar fi cele din drepturi de autor. Contribuabilii care au avut, in 2004, un singur loc de munca si nu au obtinut alte venituri, nu sunt obligati sa depuna declaratiile de venit global.
Pentru veniturile globalizate, autoritatile fiscale vor stabili impozitul anual datorat bugetului de stat.
Daca acesta este mai redus decat cel platit prin retinerile lunare pe parcursul anului, persoanele respective vor primi inapoi sumele platite peste nivelul calculat. In caz contrar, contribuabilii vor plati diferenta.

15 mai, termenul-limita de depunere a declaratiilor
Surse din cadrul Agentiei Fiscale (ANAF) ne-au declarat ca procesul de trimitere prin posta la domiciliu a formularelor pentru depunerea declaratiei de venit va demara la inceputul lunii aprilie. Contribuabilii sunt obligati sa-si depuna declaratiile pana la 15 mai. Veniturile din anul curent nu vor mai fi supuse globalizarii, datorita introducerii cotei unice de 16 la suta de impozit pe venit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.