A trait in vremea imparatiei lui Sever, pe cand ighemon (conducator) in cetatea Magneziei se afla Lucian. Haralambie era preot al crestinilor de acolo, invatandu-i calea dreptatii si propovaduind credinta in Hristos. Pentru aceasta a fost osandit la
A trait in vremea imparatiei lui Sever, pe cand ighemon (conducator) in cetatea Magneziei se afla Lucian. Haralambie era preot al crestinilor de acolo, invatandu-i calea dreptatii si propovaduind credinta in Hristos. Pentru aceasta a fost osandit la chinuri de catre tiranii cei mai sus aratati; si dezbracat fiind de vesmintele preotesti, i s-a jupuit toata pielea trupului. Si pentru ca ighemonul l-a vazut suferind cu rabdare toate chinurile, maniindu-se s-a apucat sa-l strujeasca pe sfant cu mainile sale proprii. Dar indata i-au cazut ighemonului miinile si s-au lipit de trupul mucenicului; dar sfantul rugandu-se, l-a vindecat. Vazand aceastea calaii sfantului, al caror nume era Porfiriu si Vaptos, s-au lepadat de idoli si au crezut lui Hristos. Tot astfel au crezut si trei dintre femeile care se gaseau de fata. Dar ighemonul a poruncit sa-i prinda pe toti si sa-i supuna la chinuri, taindu-le apoi capetele.
Episcop al Sevastiei pe vremea imparatului Liciniu, locuia intr-o pestera, imblanzise fiarele salbatice, tamaduia si facea multe alte minuni. A fost prins si chinuit de ighemonul Agricolau, aruncat in fundul unui lac, de unde ingerii l-au scos teafar pe uscat, apoi i s-a taiat capul impreuna cu doi prunci care erau in temnita cu el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.