Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, miercuri, la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, ca, pentru moment, nu este posibila introducerea in prima instanta a completului
format din doi judecatori.
Macovei a sustinut, in fa
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, miercuri, la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, ca, pentru moment, nu este posibila introducerea in prima instanta a completului
format din doi judecatori.
Macovei a sustinut, in fata Comisiei de specialitate, avizarea favorabila, dar cu amendamente a unei ordonante de urgenta adoptate de Guvernul Nastase si care vizeaza modificarea Legii privind statutul magistratilor si a Legii privind organizarea judiciara.
Legea privind organizarea judiciara prevedea instituirea, de la 1 ianuarie 2005, a principiului colegialitatii in cazul completelor de judecata pentru judecarea in prima instanta a cauzelor. Macovei s-a pronuntat - sustinand prevederile ordonantei de urgenta - pentru mentinerea completului format dintr-un singur judecator, "cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel", ca de exemplu cazurile de coruptie, mentionand ca acesta este si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii.
Ea a spus ca "nu sunt bani si nu sunt oameni" pentru a asigura, in prima instanta, complete alcatuite din doi judecatori. Ministrul a afirmat ca, in acest moment, in formula cu un singur judecator, sunt libere circa 480 de posturi de judecatori, mentionand ca in bugetul pentru 2005 nu sunt alocati bani pentru asigurarea completelor colegiale la instantele de fond.
Macovei a invocat, de asemenea, doua documente ale Consiliului Europei, prin care se recomanda ca "statele membre sa instituie, daca nu exista deja, judecatorul unic in prima instanta in toate materiile potrivite". Potrivit ministrului, in Raportul de tara pentru anul 2004, "se observa cu ingrijorare ca sunt inca posturi neocupate de judecatori", Macovei subliniind ca "nici nu este credibil" ca pot fi angajati atatia judecatori incat sa fie respectat principiul colegialitatii. "Ar fi bine sa adoptam legi pe care sa le putem aplica", a aratat ea.
Deputatii din Comisia juridica au avizat favorabil, cu unanimitate de voturi si cu amendamente, ordonanta de urgenta, care mai stipuleaza ca tribunalele specializate vor fi infiintate numai in judetele in care numarul cauzelor si complexitatea acestora justifica infiintarea lor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.