Conf.dr. Cristian Celea si-a dat demisia din functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ministerul Sanatatii (MS) a transmis, ieri, un comunicat de presa, de cateva randuri, in care se arata: ''Astazi, 2 februarie, conf
Conf.dr. Cristian Celea si-a dat demisia din functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ministerul Sanatatii (MS) a transmis, ieri, un comunicat de presa, de cateva randuri, in care se arata: ''Astazi, 2 februarie, conf. dr. Cristian Celea a inaintat ministrului Sanatatii cererea de demisie din functia de presedinte al CNAS.
Dl. conf. dr. Cristian Celea si-a motivat gestul prin faptul ca sistemul de sanatate se gaseste intr-o situatie financiara grava, care nu poate fi remediata prin masurile prevazute de actualul sistem de organizare. Ministrul sanatatii, prof.dr. Mircea Cinteza, va analiza motivatia expusa de conf.dr. Celea si isi va face publica opinia privind aceasta situatie dupa ce va discuta si cu premierul Calin Popescu Tariceanu''.
''Astazi (n.r. ieri), Cristian Celea a venit la sediul MS. S-a discutat despre demisia sa, iar Celea si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca actuala conducere a ministerului nu a elaborat niste legi, printre care si cea care sa stabileasca clar autonomia CNAS.
El a adus in discutie atat soarta programelor nationale de sanatate, cat si elaborarea noilor liste de compensate. Probabil, Celea, care a militat pentru autonomia CNAS si o mai buna finantare a sistemului sanitar, a deranjat. Sau, poate, a demisionat pentru a nu ajunge in situatia de a fi fortat sa faca acest lucru ori pentru a nu fi pus in ipostaza de demis'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul MS. Pe de alta parte, CNAS nu a dat publicitatii nici un comunicat de presa, deoarece ''presedintele Celea nu a dorit acest lucru''. La sfarsitul anului trecut, Celea a prezentat un raport privind starea sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Atunci, printre altele, conf. dr. Cristian Celea a declarat: ''Bugetul alocat asigurarilor sociale de sanatate a fost insuficient. Prin interventia Ministerului Finantelor Publice, fondul alocat a fost mult mai mic decat suma colectata. Excedentul fondului a avut o alta destinatie''. Prof.dr. Vasile Astarastoae, secretar general al Colegiului Medicilor din Romania, a precizat ca ''era de asteptat o astfel de demisie, deoarece presedintele CNAS are rang de secretar de stat, deci schimbarile si numirile se fac pe criterii politice''.
Cristian Celea a fost numit presedinte al CNAS la data de 24 octombrie 2003.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.