Lista cartilor subventionate de Ministerul Culturii si Cultelor in 2004 a suferit, la sfarsitul anului trecut, mai multe modificari care dezvaluie continuarea practicii controversate de finantare a anumitor lucrari, dar si neseriozitatea unor editur
Lista cartilor subventionate de Ministerul Culturii si Cultelor in 2004 a suferit, la sfarsitul anului trecut, mai multe modificari care dezvaluie continuarea practicii controversate de finantare a anumitor lucrari, dar si neseriozitatea unor edituri.
Modificarile au iesit la iveala dupa ce noua conducere a ministerului a verificat documentele referitoare la subventionarea editarii de carte. Printre acestea, nesemnarea regulamentului de organizare si functionare a Comisiei Nationale pentru Subventionarea Culturii Scrise (cea care selecteaza titlurile care primesc subventii) si de catre ministrul Educatiei, nu numai de cel al Culturii, documentatia incompleta din unele dosare ale editurilor si inadvertente intre lista titlurilor subventionate si titlurile din anexele ce fac parte integranta din contractul de editare.
De asemenea, lista initiala a titlurilor de carte si reviste subventionate in anul 2004 a comportat numeroase modificari.
Anul trecut, cartile beneficiare de subventii au fost anuntate in luna august. In 15 noiembrie insa, Comisia s-a intrunit intr-o noua sedinta in care a propus, pe langa aprobarea unor mici schimbari de cuvinte in titlul cartilor, suplimentarea fondurilor pentru unele volume ce primisera deja subventie, redistribuirea banilor sau subventionarea unor titluri noi. In total, circa 50 de edituri au facut obiectul unor asemenea modificari, valoarea subventiilor aferente fiind de 3,466 miliarde lei. Secretarul Comisiei sustine ca modificarile s-au facut dupa ce s-a constatat ca mai multe edituri nu au de gand sa publice cartile pentru care primisera sprijin financiar - 86 titluri subventionate cu 3,784 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.