Dupa luptele interne pentru presedintiile PNL si PSD, un alt partid important, PD, este teatrul unor dispute fratricide, care ar putea periclita pozitia privilegiata castigata de acesta in urma alegerilor parlamentare si prezidentiale.
Ieri,

Dupa luptele interne pentru presedintiile PNL si PSD, un alt partid important, PD, este teatrul unor dispute fratricide, care ar putea periclita pozitia privilegiata castigata de acesta in urma alegerilor parlamentare si prezidentiale.
Ieri, un grup format din tineri democrati primari de municipii, presedinti de organizatii judetene si parlamentari, i-au cerut, printr-o scrisoare deschisa, lui Cozmin Gusa sa participe la depunerea unei motiuni pentru castigarea alegerilor din partid. Scrisoarea este semnata, printre altii, de deputatii Lavinia Sandru, Roberta Anastase, de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, de cel al Brasovului, Gheorghe Scripcaru, si de cel al Slatinei, Darius Valcov. Tinerii democrati pledeaza pentru o solutie de continuare a politicii lui Traian Basescu in Partidul Democrat si afirma ca aceasta solutie "nu-l poate exclude in nici un caz pe Cozmin Gusa".
Cozmin Gusa s-ar putea infrunta pentru a obtine conducerea partidului cu actualul presedinte interimar Emil Boc, dar si cu candidatul PD la Primaria Capitalei, vicepremierul Adriean Videanu. Acesta din urma a afirmat, ieri, ca se va decide daca va candida sau nu la presedintia partidului numai dupa ce va analiza rezultatele sondajului de opinie care va decide care dintre candidatii Aliantei PNL-PD va intra in cursa pentru Primaria Capitalei. Si asta pentru ca, afirma Videanu, sustinut de colegul sau de cabinet, Vasile Blaga, in cazul in care va pierde Primaria Capitalei va trebui sa plateasca din punct de vedere politic.
Ramane de vazut ce sfaturi parintesti va transmite de la Cotroceni, fostul lider democrat, actualul presedinte Traian Basescu, data fiind tendinta acestuia de a fi un "sef de stat implicat", dar si influenta imensa pe care o are in partid. Boc si Videanu sunt perceputi ca doi apropiati ai lui Basescu, in timp ce relatiile dintre acesta si Gusa par mai reci, dupa incheierea campaniei electorale. Este de asteptat ca ori Boc, ori Videanu sa renunte la canidatura, la solicitarea actualului presedinte, pentru a nu se crea imaginea unui PD dezbinat, victima a luptei pentru putere. Democratul Vasile Blaga a declarat, ieri, ca viitoarea Conventie Nationala a PD, care va decide asupra modificarilor statutare si va alege viitorul presedinte al partidului, va avea loc, cel mai probabil, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. Totodata, acesta i-a deschis si o portita lui Cozmin Gusa, afirmand ca statutul partidului va fi modificat pentru a permite si democratilor cu numai un an vechime sa poata candida la functia suprema in partid. In prezent, potrivit statutului PD, nu poti fi aspirant la aceasta daca nu esti de cinci ani membru al partidului.

Gusa nu mai este lider de grup
Scrisoarea celor 16 democrati de sustinere a lui Gusa vine numai la o zi de la solicitarea lui Radu Berceanu de reanalizare a alegerii fostului secretar general al PSD in functia de lider al grupului democrat din Camera Deputatilor. Desi marti deputatii PD au decis pastrarea lui Gusa la conducerea grupului, luandu-se decizia sa se propuna conducerii formatiunii modificarea statutului in sensul eliminarii prevederii care impiedica accesul la functii in cazul parlamentarilor cu mai putin de doi ani vechime, acesta nu a fost ratificat de Biroul Permanent National al PD. Vasile Blaga a explicat ca BPN a respectat cu strictete statutul partidului si a constatat ca Gusa nu indeplineste conditiile de vechime care sa-i permita sa candideze la functii de conducere in Legislativ.
Totusi, Blaga a precizat ca va propune Consiliului National de Coordonare al PD reducerea vechimii la numai sase luni, Gusa putand deveni lider de grup incepand cu viitoarea sesiune. Potrivit vicepresedintelui Adriean Videanu, Gusa, luand act de neratificarea sa in BPN, a renuntat la calitatea de lider al grupului parlamentar de la Camera Deputatilor.

Nastase: Boc vrea sa candidez la Bucuresti pentru ca ii este teama de Videanu
In concurenta interna din PD a intervenit si fostul premier, Adrian Nastase, caruia Emil Boc ii sugerase marti sa candideze pentru Primaria Capitalei. In opinia liderului PSD, Boc a facut acest gest pentru ca ii este "ingrozitor de teama" de competitia cu Adriean Videanu pentru presedintia Partidului Democrat (PD). "Am inteles de ce mi-a sugerat dl. Boc sa candidez la Primaria Bucurestiului. Ii este ingrozitor de teama de candidatura lui Videanu la presedintia partidului si ar dori ca eu sa-l fragezesc in competitia de la Bucuresti pe dl. Videanu", a declarat Adrian Nastase. "Dansul este angajat in competitia pentru castigarea postului de presedinte al partidului si nu are rost sa incerce sa-l loveasca pe dl. Videanu, sugerandu-mi mie sa candidez impotriva lui la Bucuresti", a explicat Nastase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.