CNPC ajuta Rosneft sa preia Iugansk si se alege cu un contract pe termen lung cu statul rus
China a imprumutat Rusiei sase miliarde de dolari pentru a ajuta Guvernul de la Moscova sa renationalizeze Iugansk, principala unitate de productie a g
CNPC ajuta Rosneft sa preia Iugansk si se alege cu un contract pe termen lung cu statul rus
China a imprumutat Rusiei sase miliarde de dolari pentru a ajuta Guvernul de la Moscova sa renationalizeze Iugansk, principala unitate de productie a grupului petrolier Iukos, transmite BBC News. Kremlinul a anuntat, saptamana aceasta, ca cele sase
miliarde de dolari pe care banca rusa de stat VEB i-a imprumutat companiei petroliere de stat Rosneft, pentru a o ajuta sa cumpere Iugansk, au provenit de la banci chineze.
Anuntul survine in conditiile in care Guvernul rus a precizat ca Rosneft a semnat cu China un acord pe termen lung, privind furnizarea de petrol catre statul asiatic. Astfel, Rosneft primeste sase miliarde de dolari sub forma de credite din partea companiei chineze CNPC.
Potrivit publicatiei ruse Vedomosti, aceste credite vor fi utilizate pentru achitarea imprumuturilor pe care Rosneft le-a contractat pentru a finanta achizitionarea Iugansk.
Conform informatiilor vehiculate de presa rusa, companiei CNPC i-a fost oferit un pachet de 20 la suta din actiunile Iugansk, grupul chinez preferand, insa, un contract de furnizare de petrol, pe termen lung. Analistii sunt de parere ca unul dintre factorii care au influentat decizia partii chineze ar putea fi posibilitatea ca Iukos, fostul detinator al Iugansk, sa declanseze actiuni juridice impotriva CNPC in cazul in care ar fi preluat o parte a unitatii de productie. Atat Rosneft, cat si banca VEB au refuzat sa comenteze aceste informatii. "Cele doua companii (Rosneft si CNPC) s-au pus de acord privind unele plati anticipate pentru livrarile pe termen lung", a declarat oficialul rus Serghei Oganesian. "Nu este nimic neobisnuit in faptul ca plata anticipata este pentru o perioada de cinci-sase ani", a mai spus acesta.
Ultimele dezvaluiri explica cum Rosneft, companie de talie medie, cu multe datorii si relativ necunoscuta, a reusit sa finanteze achizitionarea surprinzatoare a diviziei Iugansk. Aceasta a fost vanduta pentru 9,3 miliarde de dolari in cadrul unei licitatii organizate anul trecut cu scopul de a "ajuta" Iukos sa plateasca o parte din impozitele restante si amenzi de 27 de miliarde de dolari.
Partea chineza a "inteles ca drepturile de proprietate, in Rusia, nu sunt cele mai importante drepturi, asa ca sunt mai interesati de garantarea livrarilor de petrol", a apreciat Dmitri Lukasov, analist in cadrul societatii de brokeraj Aton.
"Daca pretul petrolului este fixat, potrivit intelegerii, ceea ce este putin probabil, ar putea fi o afacere foarte profitabila pentru chinezi", a mai spus Lukasov. "Iar Rosneft are nevoie disperata de lichiditati, asa ca e o afacere buna si pentru ei", a incheiat analistul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.