O parte importanta din atributiile Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI va fi preluata de o noua structura, a declarat, luni seara, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
Surse confidentiale ne
O parte importanta din atributiile Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI va fi preluata de o noua structura, a declarat, luni seara, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
Surse confidentiale ne-au declarat ca prima unitate, Directia de Combatere a Crimei Organizate si Terorismului, se infiinteaza si isi adapteaza competentele cu Directia similara din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. A doua unitate este infiintata pentru o mai buna combatere a coruptiei din MAI.
Noua structura se va numi Directia Generala de Combatere a Coruptiei Interne si Standarde Profesionale (DGCCISP), iar seful sau va fi numit in maximum doua saptamani.
Este vorba despre doua programe PHARE care se deruleaza in colaborare cu autoritatile britanice, primul urmarind eliminarea coruptiei interne din MAI, iar al doilea demilitarizarea si descentralizarea activitatii Politiei.
O prima etapa din programul de eliminare a coruptiei interne din minister presupune formarea DGCCISP, care va functiona in subordinea directa a ministrului.
Acesta a spus ca, din punctul sau de vedere, seful acestei structuri trebuie sa fie un procuror tanar, din afara sistemului Internelor, care sa cunoasca procedurile foarte bine si care sa fie incoruptibil.
Vasile Blaga a mai precizat ca au fost identificati 460 de ofiteri, verificati conform standardelor britanice, care vor lucra in noua directie din MAI.

Restructurata la sange
Directia condusa pana in prezent de Virgil Ardelean va avea, in continuare, intre atributii culegerea si valorificarea informatiilor din domeniul economic, lupta antiterorista si combaterea criminalitatii organizate. Insa, DGIPI va fi in continuare restructurata, cel putin o componenta importanta a acesteia - combaterea criminalitatii organizate - urmand sa treaca la directia generala de profil din MAI. In legatura cu formarea Directiei Generale de Combatere a Coruptiei Interne si Standarde Profesionale (DGCCISP), ministrul a spus ca decizia s-a luat acum, pentru ca termenul de realizare era februarie 2005.
Termenul ar fi putut fi prelungit pana in iunie. Cutremurul care a lovit unitatea condusa pana acum de Ardelean s-a produs dupa ce cotidianul Ziua a publicat un articol in care se arata ca seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI, Virgil Ardelean, a cerut procurorului general al PNA, Ioan Amarie, la 1 octombrie 2003, sa analizeze si sa aprobe interceptarea unor telefoane apartinand agentiilor de presa MEDIAFAX si AM Press. Ardelean si-a motivat cererea spunand ca trebuie sa verifice daca un angajat din subordinea sa dezvaluie informatii unor "persoane neautorizate".
Ministerul de Interne a recunoscut autenticitatea cererii, dar a afirmat ca telefoanele celor doua agentii de presa nu au fost ascultate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.