Masura nemultumeste producatorii din America Latina care ar putea apela la OMC pentru rezolvarea problemei. Precedentul a fost stabilit in 1995, cand UE a pierdut in fata SUA o disputa similara

Un nou razboi comercial este pe cale sa i
Masura nemultumeste producatorii din America Latina care ar putea apela la OMC pentru rezolvarea problemei. Precedentul a fost stabilit in 1995, cand UE a pierdut in fata SUA o disputa similara

Un nou razboi comercial este pe cale sa izbucneasca intre Europa si America Latina, dupa ce Comisia Europeana a anuntat Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) ca intentioneaza sa tripleze taxele vamale, incepand din 2006, transmite EUobserver.
Conform noilor prevederi, tarile din America Latina nu vor mai fi "constranse" de contingente ci vor plati taxe vamale mai mari, de 230 de euro pe tona, comparativ cu 75 de euro pe tona in prezent.
"Regimul de importuri de banane al Uniunii Europene se schimba dar nivelul de protectionism ramane acelasi", sustine Mariann Fischer Boel, comisarul european al Agriculturii. Potrivit noului regim, tarile din Africa, Caraibe si zona Pacificului (ACP) vor continua sa exporte banane pe piata europeana in termeni mai profitabili decat pana acum. Masura luata de Uniune poate declansa o solicitare de interventie a OMC din partea tarilor din America Latina.
Presedintii si inalti oficiali din sapte tari din America Latina (Ecuador, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama si Nicaragua) s-au reunit recent la Quito (capitala Ecuadorului) si au semnat o declaratie prin care resping propunerea Uniunii Europene. In anii '90, UE a pierdut o disputa similara in cadrul OMC.
Noul regim al importurilor este menit sa ajute producatorii din fostele colonii europene din regiunea ACP sa concureze cu cultivatorii mai mari din America Latina, multi dintre acestia fiind controlati de companii multinationale americane.
Primii doi mari producatori si distribuitori din lume sunt companii americane, respectiv Chiquita Brands International si Dole Food. Fiecare "raspunde" de putin peste un sfert din cantitatea de banane comercializata la nivel international.
Se pare ca Chiquita a constituit originea plangerii depuse, in 1995, de catre SUA in cadrul OMC impotriva regimului importurilor din UE.
Cartel - demascat in industria chimica europeana
Comisia Europeana (CE) a formulat acuzatii oficiale impotriva a 18 companii din sectorul chimic european, acestea fiind suspectate ca au operat un cartel pe piata de peroxid de hidrogen si de substante similare, relateaza Financial Times.
Printre companiile acuzate se numara Total (Franta), Degussa (Germania), Azko Nobel (Olanda), Solvay (Belgia) si Kemira (Finlanda).
"Pot sa confirm ca am trimis o declaratie cu obiectiile noastre (documentul oficial cu acuzatiile aduse companiilor) companiei Kemira si altor 17 producatori europeni de peroxid de hidrogen si substante inrudite", a afirmat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
"Declaratia a fost elaborata in urma unor investigatii privind acuzatiile potrivit carora companiile s-au inteles asupra preturilor, au facut schimb de informatii privind produsele si volumul vanzarilor, s-au inteles asupra reducerii capacitatii de productie si au monitorizat implementarea acestor intelegeri", a mai precizat purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles.
Peroxidul de hidrogen este o substanta folosita pe scara larga pentru inalbire, pentru producerea cosmeticelor si tratarea apei. Cele 18 companii au la dispozitie doua luni pentru a reactiona la aceste acuzatii, dupa care CE va decide daca va impune sau nu sanctiuni financiare grupurilor respective.
Executivul de la Bruxelles poate impune amenzi de pana la zece la suta din cifra de afaceri anuala a unei companii, desi foarte rar CE apeleaza la pedeapsa maxima. In plus, compania care va oferi prima informatii despre acest cartel va primi imunitate, in timp ce restul societatilor pot beneficia, de asemenea, de o reducere a amenzilor cu conditia sa coopereze cu autoritatile.
Cu toate acestea, Comisia poate majora amenzile pentru contravenientii "recidivisti", iar industria chimica este in centrul acuzatiilor repetate de constituire a cartelurilor.
Akzo Nobel, de exemplu, a fost gasita, chiar anul aceasta, vinovata de implicare intr-un cartel pe piata de profil, decizie care a urmat unui lant intreg de amenzi impuse grupurilor europene si internationale din industria chimica. Luna trecuta, Akzo Nobel, Hoechst si Atofina au fost declarate vinovate de constituire a unui cartel pe piata acizilor monocloroacetici, CE impunand amenzi in valoare totala de 217 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.