Guvernul francez va acorda industriei vinului un ajutor de 70 de milioane de euro (91 de milioane de dolari) pentru ca acest sector sa poata rezista vanzarilor in scadere si supraproductiei cu care se confrunta, relateaza BBC. Pachetul financiar este
Guvernul francez va acorda industriei vinului un ajutor de 70 de milioane de euro (91 de milioane de dolari) pentru ca acest sector sa poata rezista vanzarilor in scadere si supraproductiei cu care se confrunta, relateaza BBC. Pachetul financiar este menit sa ajute producatorii de vinuri sa treaca peste problemele financiare si sa amelioreze modalitatea de promovare a acestor produse.
Industria franceza a vinului, ce-a de-a doua mare industrie de profil din lume, a fost afectata de scaderea consumului intern si de popularitatea din ce in ce mai mare a vinurilor din "lumea noua".
Cu toate acestea, producatorii francezi sustin ca sprijinul financiar acordat de Guvern este insuficient. Masura a fost anuntata de Dominique Bussereau, ministrul francez al Agriculturii, dupa derularea unor ample discutii cu reprezentantii sectorului vizat.
Mare parte din acest ajutor financiar (40 de milioane de euro) va fi oferita sub forma unor credite preferentiale acordate producatorilor indatorati, pentru a le permite sa-si reesaloneze platile.
Alte 15 milioane de euro vor fi puse la dispozitia cooperativelor de profil - din care fac parte majoritatea producatorilor francezi - sub forma unor credite cu dobanzi mai mici.
Eforturile de promovare a vinurilor frantuzesti peste hotare vor fi impulsionate de o finantare de alte 3,5 milioane de euro.
In 2003, Franta a fost "detronata" (in ceea ce priveste exporturile), pentru prima data, de producatori din "lumea noua", respectiv Australia, Chile si Statele Unite.
Consumul intern, ce reprezinta 70 la suta din vanzari, a fost afectat de restrictiile impuse promovarii vinurilor prin intermediul reclamelor si de legile din ce in ce mai stricte in ceea ce priveste consumul de alcool.
Pachetul financiar va "crea un climat pozitiv in industria viticola franceza", a afirmat Bussereau. Cu toate acestea, producatorii de vinuri si fermierii sustin ca sprijinul este cu mult sub ceea ce se asteptau. Intr-un efort de a rezolva problema supraproductiei, Guvernul va accepta ideea distrugerii viilor in regiunile in care cultivatorii isi dau acordul unanim, in timp ce 500 de podgoreni vor fi ajutati sa se pensioneze mai devreme.
Guvernul francez va solicita, de asemenea, acordul Uniunii Europene de a distila aproape 250 de milioane de litri de vin in alcool, podgorenii urmand a primi compensatii. In prezent, productia depaseste cererea cu 30 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.