Romanii sunt mai optimisti dupa alegeri, 64 la suta dintre ei apreciind ca tara merge intr-o directie buna, iar 59 la suta ca noul Guvern va avea o prestatie mai buna decat precedentul.
Dupa doar o luna de la instalare, potrivit unui sondaj
Romanii sunt mai optimisti dupa alegeri, 64 la suta dintre ei apreciind ca tara merge intr-o directie buna, iar 59 la suta ca noul Guvern va avea o prestatie mai buna decat precedentul.
Dupa doar o luna de la instalare, potrivit unui sondaj IMAS, partidele la putere cunosc un trend ascendent in optiunile electoratului. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Alianta D.A. ar obtine 66 la suta din voturi, PSD-19 la suta, PRM-7 la suta si UDMR-6 la suta. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu sunt politicienii in care romanii au foarte multa incredere, conducand in top cu 73, respectiv 64 la suta. Ei sunt urmati de Theodor Stolojan (50 la suta), Mircea Geoana (44 la suta), Emil Boc (38 la suta), Adrian Nastase (27 la suta), Ion Iliescu (22 la suta) si Corneliu Vadim Tudor (21 la suta).
Datele IMAS sunt confirmate de un studiu Gallup. Potrivit acestuia, 66 la suta dintre alegatori sunt de parere ca Romania se indreapta intr-o directie buna, iar 46 la suta dintre ei se asteapta ca in anul care urmeaza sa traiasca mai bine. De asemenea, 68 la suta dintre romani considera ca actualul Guvern este capabil sa rezolve problemele socio-economice ale tarii. Alianta D.A. conduce in preferintele electoratului intrunind 69 la suta din optiunile celor intervievati si este urmata la distanta de PSD, care ar beneficia de doar 16 la suta din voturi.
Datele sunt foarte asemanatoare si in cazul increderii de care beneficiaza politicienii. Traian Basescu este favoritul a 67 la suta dintre romani, iar pentru Calin Popescu Tariceanu opteaza 51 la suta. Politicianul cu cel mai mare capital de incredere in principalul partid de opozitie, PSD, este Mircea Geoana, in care 40 la suta dintre alegatori au multa si foarte multa incredere. Conform studiului Gallup, Adrian Nastase si Ion Iliescu sunt cei mai mari perdanti in urma alegerilor din 2004, acestia reusind sa mentina increderea a 24 la suta, respectiv 19 la suta dintre romani. Sondajul IMAS a fost realizat in perioada
14-21 ianuarie 2005, pe un esantion de 1.242 de persoane, si are o marja de eroare de ±2,9 la suta. Studiul Gallup a fost efectuat in perioada 18-26 ianuarie, prin intervievarea a 1.076 de persoane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.