Piata bursiera s-a mentinut, ieri, pe o evolutie linistita, fara sa mai cunoasca febra de la inceputul acestui an. Singurul indicator care a consemnat o crestere a fost, si de data aceasta, BET-FI, cel care masoara evolutia societatilor de investitii
Piata bursiera s-a mentinut, ieri, pe o evolutie linistita, fara sa mai cunoasca febra de la inceputul acestui an. Singurul indicator care a consemnat o crestere a fost, si de data aceasta, BET-FI, cel care masoara evolutia societatilor de investitii. Astfel, BET-FI a atins un nou maxim istoric, de 23.420,64 puncte, cu un plus de 1,75 la suta, in timp ce BET si BET-C si-au continuat scaderea, pe fondul corectiilor care au avut loc la nivelul a 32 de emitenti.
Lichiditatea s-a aflat si ea la parametri redusi, valoarea tranzactiilor realizate, ieri, la Bursa de Valori, nedepasind 268,069 miliarde lei. Electroaparataj a facut, ieri, jocurile, pe piata de capital, inregistrand o variatie de 15 la suta si inchizand la cotatia de 5.750 lei. Un alt emitent care a cunoscut o apreciere buna a fost Chimopar, al carui curs s-a stabilizat la 17.500 lei, in crestere cu 12,90 la suta. SIF-urile au avut variatii pozitive, cea mai mare apreciere de curs apartinand SIF Moldova, de 3,72 la suta.
De cealalta parte, corectiile s-au repercutat si asupra celor mai lichizi emitenti. Rompetrol Rafinare a scazut cu 3,25 la suta, pana la 1.190 lei, iar SNP cu 0,95 la suta, ultimul pret fiind de 4.150 lei. Rompetrol Rafinare a ramas cel mai tranzactionat titlu, cu schimburi de 41 miliarde lei, urmat de SIF Oltenia, cu un rulaj de 36,8 miliarde lei. Titlurile SIF par sa fie unele dintre cele mai acoperite actiuni din piata in urma cresterilor puternice din acest an, ele beneficiind inca de un activ net unitar superior cursului si de profituri ridicate, valorile indicatorului PER (ce compara profitul unitar cu pretul din piata) nedepasind pragul de 15, ceea ce inca le recomanda achizitia.
Conform analistului Paul Brendea, de la SSIF Prime Transaction, informatiile aparute in presa privind posibilitatea listarii Bancii Comerciale Romane la Bursa in acest an au ajutat evolutia SIF-urilor in piata, tinand cont de ponderea mare pe care le au actiunile BCR in activul lor, actiuni care sunt inregistrate la o valoare inferioara valorii date de piata pentru actiunile bancare.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.