Cartelul producatorilor de petrol (OPEC), reunit la Viena, a decis mentinerea productiei la cotele actuale, respectiv la 27 de milioane de barili pe zi, informeaza BBC.
Preturile petrolului brut sunt cu aproape 40 la suta mai mari decat in urm
Cartelul producatorilor de petrol (OPEC), reunit la Viena, a decis mentinerea productiei la cotele actuale, respectiv la 27 de milioane de barili pe zi, informeaza BBC.
Preturile petrolului brut sunt cu aproape 40 la suta mai mari decat in urma cu un an, dar oficialii OPEC nu cred ca economia mondiala este afectata de acest lucru. Anul trecut, productia a fost majorata, dupa ce preturile au atins niveluri record pe fondul suspendarii furnizarii de titei, din cauza tensiunilor geopolitice, si a cererii tot mai mari din Statele Unite si China. Unii membri OPEC au criticat decizia de majorare a productiei, dupa ce preturile incepusera sa scada. Astfel, in decembrie, cartelul a redus productia cu un milion de barili de titei pe zi.
In ultimii ani, OPEC (care raspunde de aproape 40 la suta din productia mondiala) a incercat sa asigure o oarecare stabilitate a pietei petrolului. Acum, insa, membrii cartelului par hotarati sa sustina un pret crescut al titeiului. La reuniunea de duminica, de la Viena, grupul de 11 tari producatoare de petrol a decis sa mentina tinta de pret la un nivel situat intre 22 si 28 de dolari pe baril, nivel stabilit in anul 2000. Unii ministri OPEC au afirmat ca preturile sunt prea mari pentru a justifica o reducere a productiei, in ciuda temerilor legate de o posibila supraoferta generata de scaderea cererii, in cel de-al doilea semestru al anului. Astfel s-a decis ca, inaintea urmatoarei reuniuni, din martie, sa aiba loc o serie de consultari pentru a reduce, eventual, productia, daca aceasta masura va fi necesara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.