Moneda nationala a incheiat cea mai pozitiva luna ianuarie de dupa 1989, cu o crestere de 2.147 lei fata de euro si cu 212 fata de dolar.
Evolutia pozitiva a leului s-a datorat excedentului de valuta din piata, in special pe segmentul caselor
Moneda nationala a incheiat cea mai pozitiva luna ianuarie de dupa 1989, cu o crestere de 2.147 lei fata de euro si cu 212 fata de dolar.
Evolutia pozitiva a leului s-a datorat excedentului de valuta din piata, in special pe segmentul caselor de schimb bancare sau particulare, care a neutralizat cererea, destul de mare, a importatorilor. Am asistat si la speculatii interbancare si la interventii ale BNR care au stopat scaderea monedei unice sub pragul de 37.000 lei, care a pus in pericol castigurile exportatorilor, care au pierdut la nivelul acestei luni mai mult de o suta de milioane de euro.
Cursul euro a coborat ieri de la 37.723 la 37.516 lei, dupa ce la finele lui 2004 se inregistra o valoare de 39.663 lei.
Aprecierea cu mai mult de sase centi a monedei americane fata de sfarsitul anului trecut, cand a fost atins maximul de 1,3666 dolari, nu a provocat o crestere foarte mare a leului. Ieri, cursul a coborat de la 28.902 la 28.855 lei, dupa ce in 31 decembrie acesta fusese de 29.067 lei. Ieri, paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,2973 si 1,3046 dolari. Culoarul ingust de tranzactionare
s-a datorat mai multor factori care vor influenta principalele monede saptamana aceasta.
In primul rand, miercuri, Rezerva Federala americana ar putea majora din nou dobanda de peste Ocean de la 2,25 la 2,50%, investitorii asteptand si declaratia Fed. In aceeasi zi presedintele Bush isi va prezenta discursul in fata natiunii in care va fi precizat programul economic pentru urmatorii patru ani.
La sfarsitul saptamanii urmeaza sa se desfasoare la Londra intalnirea G7 unde vor participa ministrii de Finante si sefii bancilor centrale, unde urmeaza sa fie discutata, in primul rand, situatia yuanului chinez. In privinta pretului unciei de aur, acesta a coborat ieri dimineata la Londra la 424 fata de 427 dolari, vineri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.