In anul 2000, potrivit unui studiu, doar 7% dintre profesorii romani stiau sa deschida un computer. Din fericire insa, in ultimii trei ani, eforturile depuse in cadrul Sistemului National Informatizat au inceput sa dea roade si sa faca uitate cifre i
In anul 2000, potrivit unui studiu, doar 7% dintre profesorii romani stiau sa deschida un computer. Din fericire insa, in ultimii trei ani, eforturile depuse in cadrul Sistemului National Informatizat au inceput sa dea roade si sa faca uitate cifre inacceptabile pentru o tara aflata la nici doi ani de integrarea in Uniunea Europeana. Astfel, in perioada mentionata, au fost instruiti in utilizarea TIC in educatie, numai in cadrul SEI, circa 20.000 din cei 60.000 de profesori de liceu.
Succesele obtinute in urma eforturilor depuse de furnizori pentru realizarea transferului de know-how si inregistarea de progrese in utilizarea IT&C in educatie au fost evocate, recent, cu ocazia manifestarilor "Zilele Unirii". La Focsani a avut loc intalnirea cu tema "Resurse IT&C in educatie", organizata de Colegiul National Unirea, Primaria Focsani si Inspectoratul Scolar Vrancea. La acest eveniment au participat si reprezentanti ai SIVECO Romania, companie care dezvolta AeL - platforma de instruire asistata de calculator recunoscuta pe plan national si international. In prima parte a zilei numerosi elevi s-au confruntat intr-un interesant concurs, printre castigatori numarandu-se participanti ai concursului national de soft educational Cupa SIVECO, competitie ajunsa deja la a treia editie.
De un interes deosebit s-a bucurat si dezbaterea cu tema: "Strategii pentru dezvoltarea utilizarii IT&C in educatie" la care au participat profesori si inspectori scolari, elevi, reprezentanti ai unor importante companii producatoare de software educational din Romania si specialisti in domeniul instruirii asistate de calculator.

Transferul de know-how catre educatori si elevi, un beneficiu major al SEI
Dezbaterile au adus in discutie aspecte legate de actualul proiect de informatizare a invatamantului romanesc si propuneri pentru continuarea rezultatelor pozitive generate de programul SEI. "SEI inseamna cu mult mai mult decat o simpla livrare de componente software si hardware. Inseamna instruire, instalare, configurare, suport tehnic si, cel mai important, transferul de know-how pe care furnizorii acestui proiect il fac dinspre ei catre sistem", a spus Florin Ilia, Directorul Departamentului Internet Space din cadrul companiei SIVECO Romania.
"Cel mai elocvent exemplu este faptul ca de cateva luni Casele Corpului Didactic din mai toate judetele desfasoara cursuri acreditate de initiere in informatica si de folosire a platformelor de eLearning care au loc fara interventia furnizorilor, si prin care vor putea trece gradual toti profesorii din invatamantul preuniversitar". Initiativele de acest gen suplinesc lipsa formarii initiale a profesorilor in utilizarea calculatorului si contribuie la formarea unui mecanism care permite sistemului sa se autointretina, instruind si generatiile viitoare de dascali.
"Ne aflam in fata primului program coerent de utilizare a calculatoarelor. Am exemplul concret al judetului Suceava unde in prezent exista 753 profesori neinstruiti, dar 950 de profesori instruiti, si s-a plecat de la nimic" spunea Ovidiu Domsa, de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.
Astfel de exemple sunt tot mai numeroase si dovedesc cu prisosinta ca procesul de informatizare a invatamantului este un proces complex, in cadrul caruia implicarea beneficiarilor este esentiala.
Mesajele postate de beneficiarii SEI (elevi, profesori si parinti) pe portalul dedicat proiectului (http://portal.edu.ro) demonstreaza din plin acest lucru.
"In saptamana 24-29 ianuarie incep si la Brasov stagiile de formare pentru AEL in urmatoarele scoli: Colegiul Tehnic <>, Grup Scolar Transporturi CF, Scoala de Arte si Meserii Brasov, Scoala de Arte si Meserii Fagaras, Grup scolar Constructii Brasov, Liceul Teoretic Codlea, Liceul "Petru Rares Feldioara, Grup Scolar Rasnov, Grup Scolar <> Fagaras, Colegiul Tehnic "Remus Radulet", Liceul <> Victoria, Colegiul National <>.
Intentionat am nominalizat la sfarsit Colegiul National <>, pentru ca aici se inregistreaza o premiera cel putin la nivel judetean, desi credem ca este si o premiera nationala: Toate cadrele didactice sunt buni utilizatori PC si toti urmeaza stagiile de utilizare AEL.
Mai exista doar doua persoane din didactic auxiliar care nu sunt utilizatori PC, dar... si acestia s-au inscris la stagiile organizate de Casa Corpului Didactic Brasov. De altfel, si in Casa Corpului Didactic situatia este similara. Singurul membru al echipei CCD Brasov care nu opereaza cu computerul este femeia de serviciu; mecanicul de intretinere este prezent la stagiile de formare si deja stie sa lucreze, sa navigheze pe Net, sa trimita mail-uri. Iata ca se poate sa fim in mileniul III !" (Prof. Ema Sinov - directorul Casei Corpului Didactic Brasov).

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.