Comunitatea internationala a salutat alegatorii irakieni pentru curajul de care au dat dovada prezentandu-se la urne, in pofida violentelor care au marcat primul scrutin multipartit din ultimii 50 de ani.
Atat sustinatorii, cat si oponentii i
Comunitatea internationala a salutat alegatorii irakieni pentru curajul de care au dat dovada prezentandu-se la urne, in pofida violentelor care au marcat primul scrutin multipartit din ultimii 50 de ani.
Atat sustinatorii, cat si oponentii interventiei militare conduse de Statele Unite, care a inlaturat de la putere regimul condus de Saddam Hussein, i-au felicitat pe irakieni pentru acest vot, considerandu-l o prima etapa spre instaurarea democratiei si insistand asupra necesitatii de a nu izola minoritatea sunnita, in pofida slabei participari a acestui segment al populatiei la alegeri.
"Prin participarea la alegeri libere, irakienii au respins in mod ferm ideologia antidemocratica a teroristilor", a declarat presedintele american, George W. Bush. "Irakienii insisi au facut din aceste alegeri un adevarat succes", a adaugat el, apreciind ca trebuie depuse in continuare eforturi in favoarea democratiei.
Alegerile reprezinta "o lovitura grava pentru terorismul international", a declarat si premierul britanic, Tony Blair. "Teroristii au vrut sa deschida poarta infernului, iar irakienii le-au raspuns cu curaj, optand pentru democratie", a afirmat la randul sau Per Stig Moeller, seful diplomatiei daneze.
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a vorbit despre curajul irakienilor care s-au prezentat la vot, in timp ce inaltul reprezentant pentru Politica Externa al Uniunii Europene, Javier Solana, a felicitat "poporul irakian, care a dat dovada de curaj si hotarare prezentandu-se la vot" si a apreciat ca alegerile reprezinta "un progres important pentru Irak" si "un proces in tranzitia catre un Irak democratic, liber si pasnic". Franta, unul dintre principalii oponenti ai razboiului din Irak, a salutat rata de participare la alegeri, care a fost evaluata la 60 la suta.
La randul sau, Guvernul german, care s-a opus si el interventiei militare in Irak, a apreciat alegerile drept o "etapa importanta pe calea constructiei unor structuri democratice".
Acest scrutin reprezinta "o prima etapa" spre un Irak complet suveran si spre retragerea "cat mai rapida" a trupelor straine de pe teritoriul acestei tari, a declarat ministrul luxemburghez al Afacerilor Externe, Jean Asselborn, a carui tara asigura presedintia UE. Belgia si-a manifestat disponibilitatea de a contribui la redactarea viitoarei legi fundamentale irakiene, sarcina care va reveni Adunarii alese in scrutin.
In Iran, tara siita vecina cu Irakul, ministrul Apararii, amiralul Ali Shamkhani, a declarat ca participarea masiva la alegerile generale va reprezenta "un meterez" impotriva fortelor de ocupatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.