Dupa aderare, cetatenii romani vor putea sa lucreze legal in Uniunea Europeana, avand dreptul sa obtina un loc de munca pe teritoriul altui stat membru, in aceleasi conditii de care beneficiaza si cetatenii statului respectiv. Pentru tarile candidate
Dupa aderare, cetatenii romani vor putea sa lucreze legal in Uniunea Europeana, avand dreptul sa obtina un loc de munca pe teritoriul altui stat membru, in aceleasi conditii de care beneficiaza si cetatenii statului respectiv. Pentru tarile candidate la aderare, printre care se afla si Romania, UE a cerut o perioada de tranzitie pentru aplicarea acquis-ului in domeniul liberei circulatii a fortei de munca de doi pana la sapte ani.
Aranjamentul provizoriu prevede ca, pe o perioada de doi ani dupa aderare, libera circulatie a lucratorilor noului stat membru in spatiul UE nu va functiona, in sensul ca vor fi aplicate masurile nationale ale fiecarui stat membru. In functie de cat de liberale vor fi aceste masuri, poate rezulta o libertate totala de circulatie. Aranjamentul tranzitoriu include si o serie de alte aspecte importante, printre care se numara clauza de mentinere a masurilor existente, fara introducerea altora noi, astfel incat pietele muncii din actualele state membre sa nu devina mai restrictive decat erau in momentul semnarii tratatului de aderare. Tratatul de aderare va contine si o declaratie care va preciza ca statele membre actuale vor incerca sa ofere un acces mai larg la piata muncii, in conditiile prevazute de legislatia nationala. Statele membre pot introduce anumite masuri speciale de preferinta pentru cetatenii noului stat membru in comparatie cu un altul, astfel incat, un nou stat membru poate beneficia de mai multe drepturi cu privire la libera circulatie a lucratorilor, decat un alt nou stat membru. Pe de alta parte, avocatii, medicii, artistii vor putea sa lucreze fara restrictii, imediat dupa aderare, in conditiile in care nu este necesara incheierea unui contract de munca.

4 milioane de someri, in Germania
Pana la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, unul dintre statele de baza ale Uniunii, Germania, se confrunta cu evolutii nedorite pe piata muncii.
Seful Oficiului Federal pentru Ocuparea Fortei de Munca, Frank-Jurgen, este de parere ca in perioada imediat urmatoare rata somajului nu va scadea. Potrivit statisticilor, la finele anului trecut, numarul total al somerilor ajunsese la 4,46 milioane.
Comparativ cu luna noiembrie a anului 2004, in decembrie, oficiile de pe teritoriul Republicii Federale au inregistrat inca 207.000 de persoane fara ocupatie.
Seful Agentiei de profil a motivat cresterea rapida a somajului din lipsa locurilor de munca, specifica anotimpului rece.
Acesta a mai adaugat ca revigorarea economica nu este suficient de puternica pentru a permite refacerea raportului de pe piata fortei de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.