Banca Mondiala va acorda societatii Hidroelectrica un credit in valoare de 66 de milioane de euro (84,3 milioane de dolari), garantat de statul roman, pentru reabilitarea hidrocentralei Lotru, informeaza un comunicat al institutiei financiare interna
Banca Mondiala va acorda societatii Hidroelectrica un credit in valoare de 66 de milioane de euro (84,3 milioane de dolari), garantat de statul roman, pentru reabilitarea hidrocentralei Lotru, informeaza un comunicat al institutiei financiare internationale. Imprumutul a fost aprobat, joi, de Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii.
Proiectul de reabilitare vizeaza mentinerea energiei furnizate de centrala la necesarul actual, de 510 MW, pentru urmatorii 20 de ani.
Creditul are un termen de rambursare de 17 ani, cu perioada de gratie de cinci ani, iar dobanda este variabila si se calculeaza in functie de rata interbancara pe piata londoneza (LIBOR). Hidroelectrica va primi si asistenta tehnica pentru dezvoltarea institutionala si implementarea proiectului.
Aceasta este prima finantare dintr-un total de un miliard de dolari prin care Banca Mondiala va sprijini programul "Comunitatea Energetica a Europei de Sud-Est".
Programul vizeaza integrarea sistemelor energetice ale statelor din sud-estul Europei in piata interna a Uniunii Europene, prin implementarea unor investitii prioritare si asistenta tehnica.
Comunitatea Energetica este organizata pe baza unui memorandum de intelegere semnat la Atena la sfarsitul anului 2003. Programul este finantat si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitiii (BEI), Banca Germana de Reconstructie (Kreditanstalt fur Wiederaufbau), Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), Agentia Canadiana pentru dezvoltare Internationala (CIDA) si Guvernele Frantei, Greciei, Italiei si Elvetiei.
Banca Mondiala a acordat Romaniei, din 1990, finantari in valoare totala de 4,2 miliarde de dolari.
Programul de imprumuturi pentru perioada 2004-2005 este estimat sa atinga cea mai mare valoare de pana in prezent, de aproape 850 de milioane de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.