Piata de capital a intrat, in saptamana 24-28 ianuarie, pe un trend descrescator, cu scaderi pe linie ale celor trei indici bursieri, pentru ca in sedinta de vineri sa incheie, totusi, pe plus. Totalul tranzactiilor din aceasta saptamana s-a cifrat l
Piata de capital a intrat, in saptamana 24-28 ianuarie, pe un trend descrescator, cu scaderi pe linie ale celor trei indici bursieri, pentru ca in sedinta de vineri sa incheie, totusi, pe plus. Totalul tranzactiilor din aceasta saptamana s-a cifrat la circa 2.189 miliarde, cu putin sub suma inregistrata in perioada anterioara, ceea ce ne arata ca piata a inceput sa se aseze. Exceptie a facut ultima sedinta de tranzactionare, cand lichiditatea a fost mai mult decat modesta, in conditiile inregistrarii unor schimburi in valoare de 187,6 miliarde lei. Indicatorii bursei de valori, BET si BET-C, au avut, saptamana trecuta, variatii negative, inregistrand in sedinta de vineri 5.690,01, respectiv 3.634,92 puncte. BET-FI a fost singurul indicator care a avut o evolutie pozitiva, sustinut de rezultatele financiare in crestere anuntate de sectorul SIF-urilor zilele trecute. In urma cresterii de vineri, BET-FI a atins un nou maxim istoric, depasind pragul de 23.000 de puncte. Reculul bursei a confirmat asteptarile brokerilor, care considera normala corectia dupa cresterea de aproximativ 30 la suta de la inceputul anului. Cativa emitenti au avut in saptamana analizata cresteri destul de bune ale cotatiilor, de circa 14 la suta. Castigator din acest punct de vedere a fost, de departe, societatea Chimopar, care a inregistrat in doua sedinte cresteri de 12,50, respectiv 14,81 la suta, incheind saptamana la un curs de 15.500 lei. Rompetrol Well Services a cunoscut, la randul sau, o apreciere de 14,75 la suta pana la 2.070 lei, iar Mopan Targu Mures a crescut cu 14,58 la suta, cotatia finala fiind de 5.500 lei.

Pentru a-si marca profitul, investitorii trebuie sa astepte cel putin un an
Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction, considera ca sunt sanse sa asistam la o stabilizare a bursei, urmand ca, intr-o perioada de doua saptamani, sa inceapa un nou trend de crestere a pietei. Acesta nu se asteapta ca aprecierea sa mai fie de proportiile atinse la inceputul lunii. Brendea considera ca, la actuala configuratie a pietei de capital, mai exista inca posibilitati de investitie, dar pe termen lung, cu rezultate de-abia peste un an, doi. Asta in conditiile in care majoritatea emitentilor au perspective de crestere peste acest orizont de timp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.