Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a avut ieri, la Cluj, o intalnire de lucru cu rectorii universitatilor de medicina din tara pentru a gasi solutii la problemele cu care se confrunta absolventii de medicina si medicii rezidenti. "Am venit aici ca
Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a avut ieri, la Cluj, o intalnire de lucru cu rectorii universitatilor de medicina din tara pentru a gasi solutii la problemele cu care se confrunta absolventii de medicina si medicii rezidenti. "Am venit aici ca sa muncim serios, sa ne sfatuim cu cei mai indreptatiti sa aiba o opinie: rectorii universitatilor de medicina din tara si decanii facultatilor din centrele care nu au universitati de medicina. Vom discuta despre modul in care poate rezidentiatul sa acopere necesarul de specializare a medicilor, avand in vedere ca un medic nespecialist nu mai are ce cauta nici la noi, nici in Europa. Dupa aceasta reuniune vom avea un material pe care il vom judeca, iar in cursul lunii februarie vom avea raspunsul definitiv pentru rezidentiat", a declarat Cinteza. Discutiile au vizat si regandirea sistemului de licenta si a examenului de specialitate care incheie rezidentiatul. Acestea trebuie astfel concepute incat sa poata certifica asupra calitatii calificarii medicilor. "Trebuie sa decidem asupra modului in care medicul rezident este pregatit, in colaborare, de universitate si de spitalele in care lucreaza, si modul in care poate sa traiasca el in aceasta perioada, avand in vedere ca, in clipa de fata, cu un salariu de 100 si ceva de euro pe luna este imposibil sa credem ca se poate pregati", a recunoscut deschis ministrul Sanatatii.
Noul sistem de compensate
"Astazi am dat ordinul de nominalizare a Comisiei de Transparenta formata din 17 persoane. Aceasta e convocata pentru luni pentru a trece la elaborarea noului sistem de compensare care, asa cum am spus, dorim sa fie functional 365 de zile pe an, sa-i gasim surse de finantare convenabile", a declarat Cinteza. Noul sistem va cuprinde trei categorii principale de medicamente: o lista de gratuitati, care nu va fi foarte diferita de cea din prezent, o categorie de medicamente de baza, esentiale, compensate foarte mult, si o lista de medicamemente foarte eficiente, compensate ceva mai putin, la care asigurarile complementare pot contribui la cresterea procentului de compensare. Ministrul Sanatatii a participat ieri, alaturi de oficialitati locale si judetene, si la decernarea premiilor Asociatiei Jurnalistilor din Domeniul Sanatatii pentru anul 2004.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.