Afirmatiile recente ale sefului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, referitoare la eventuale atacuri la adresa presedintelui Traian Basescu au dat tonul unei isterii care incepe deja sa se extinda si la nivelul celorlalte institutii ale st

Afirmatiile recente ale sefului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, referitoare la eventuale atacuri la adresa presedintelui Traian Basescu au dat tonul unei isterii care incepe deja sa se extinda si la nivelul celorlalte institutii ale statului. Ieri deputatii s-au trezit inconjurati de forte de ordine care scotoceau dupa bombe conventionale, chimice sau chiar radioactive. Declaratiile sefului SRI Radu Timofte, care a anuntat ca s-ar pregati un atentat politic major, i-au pus pe jar si pe deputati. La Palatul Parlamentului, ieri incepuse deja sa se raspandeasca un zvon cum ca s-ar fi dat un telefon de amenintare cu bomba.
Momentul era bine ales, deoarece Ion Iliescu, fostul sef al statului, si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, se aflau in plina sedinta a grupurilor parlamentare. Adunarea pesedista nu s-a impacientat foarte tare, in schimb angajatii din Palatul Parlamentului erau deja in fierbere, suficient pentru a crea o stare de tensiune in intreaga institutie.
Motivul intregii nebunii l-a dat un control al sepepistilor din Camera Deputatilor, control de rutina care se face periodic. Angajatii SPP au verificat intregul perimetru, s-au uitat prin toate cotloanele Casei Poporului si au facut un control de radiatii. Pana si casetele in care isi primesc deputatii documentele au fost verificate, dar - desi actiunea SPP nu era iesita din comun - a fost suficient pentru a agita spiritele deja incinse de posibilitatea unor eventuale atentate la adresa lui Traian Basescu. La inceputul fiecarei sesiuni parlamentare sepepistii scaneaza sala plenului si birourile alesilor, numai ca o fac departe de ochii curiosilor, tocmai ca sa nu creeze panica. De data aceasta, datorita activitatii parlamentare din sesiunea extraordinara, controlul antitero s-a desfasurat "in public" si a prins si un moment propice pentru a isca zvonuri nejustificate: declaratiile lui Radu Timofte despre eventuale atacuri teroriste. Ca si cum nu ar fi fost suficient, in jurul orei 12 la Palatul Parlamentului a aparut si o brigada antitero care a inceput sa scotoceasca dupa bombe, folosind cainii utilitari. O sursa ne-a declarat ca s-a primit o "alarma" de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale care invoca o amenintare cu bomba facuta de la un telefon public cu cartela.
Date fiind aceste circumstante, atitudinea sefului SRI a fost criticata dur de reprezentantii partidelor politice. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a calificat, ieri, discutia despre eventuale atacuri teroriste la adresa persoanelor publice ca fiind "o tema falsa, aruncata pe piata de Radu Timofte fara nici o justificare". in concluzie, declaratiile lui Timofte sunt "nefiresti si iresponsabile pentru un director de servicii de informatii", a sustinut Nicolaescu. si peremistul Lucian Bolcas, liderul grupului deputatilor PRM, s-a aratat nemultumit de atitudinea sefului SRI. "Nu e normal si ridica un mare semn de intrebare publicitatea ce se face in legatura cu aceasta situatie, care este de natura a genera intrebari si dubii", a afirmat Bolcas. "Trebuie vazut cat e real, cat e numai publicitate", a mai spus peremistul.
Democratul Mihai Stanisoara, presedintele comisiei de aparare din Camera Deputatilor, a fost mai rezervat in afirmatii, aratand ca ne aflam oarecum in fata problemei cu sticla care e pe jumatate plina, pe jumatate goala. "Unii vad declaratiile lui Radu Timofte ca pe un act de transparenta, altii ca pe un prilej in care poate sa iasa in fata si sa arate cat este de util", a aratat democratul.
Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa este de acord ca declaratii de genul celor facute de directorul SRI ar trebui mai bine gandite. "Traim vremuri in care nu putem sa nu luam in calcul astfel de situatii. Dar din punctul meu de vedere cu asemenea probleme nu trebuie sa se exagereze si mai ales nu cred ca trebuia sa se dea publicitatii. Daca privim din acest unghi, parerea mea este ca ceea ce a facut Radu Timofte e un joc de imagine", sustine senatorul.
Fara sa se pronunte direct, senatorul PSD Mircea Geoana lasa de inteles ca declaratia publica a directorului SRI, Radu Timofte, nu a fost total lipsita de orice interes legat de imagine. "Un razboi total si operational impotriva crimei organizate e necesar. E cea mai importanta batalie in interesul societatii, dar care nu trebuie sa se transforme intr-un joc de imagine sau in prelungirea disputei politice".

Declaratia care a socat Romania

"Lucram impreuna cu SPP la verificarea unor informatii care au aparut in legatura cu expunerea sau primejdia care poate sa vina in special asupra presedintelui Romaniei. Avem informatii secventiale din partea unor oameni ai lumii interlope, in legatura cu structuri mafiote, structuri implicate in acte de coruptie, dispuse sa angajeze diferite alte persoane, din afara teritoriului Romaniei, pentru a veni in Romania sa comita atentate", a spus seful SRI Radu Timofte


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.