Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit calificativul general pe termen lung acordat Bancii Comerciale Romane (BCR), de la "B plus" la "BB minus", ratingul fiind insotit de perspectiva stabila.
Ratingurile generale se re

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit calificativul general pe termen lung acordat Bancii Comerciale Romane (BCR), de la "B plus" la "BB minus", ratingul fiind insotit de perspectiva stabila.
Ratingurile generale se refera la capacitatea si vointa unui debitor de a-si achita obligatiile curente. Acest tip de calificativ nu se refera la vreo obligatie anume a companiei evaluate.
Ratingul "BB" este acordat firmelor care sunt mai putin vulnerabile pe termen scurt, dar se confrunta cu incertitudini majore si sunt expuse unor conditii nefavorabile de piata, financiare sau economice.
Acest nivel al calificativului este inclus in categoria de investitii cu grad ridicat de speculativitate, dar este considerat cel mai putin riscant din acest segment.
"Imbunatatirea este consecinta evolutiei sustinute a mediului in care BCR activeaza si reflecta diminuarea riscurilor economice - aflate in continuare peste medie - din Romania", a apreciat Magar Kouyoumdjian, analist la Standard & Poor's.

Profitabilitate mare
Pe de alta parte, potrivit comunicatului dat publicitatii de Standard & Poor's, noul calificativ acordat BCR este si urmarea consolidarii structurii operationale si organizationale a bancii, in perspectiva privatizarii sale, reflectand totodata asteptarile pozitive in privinta profitabilitatii institutiei de credit. Totusi, ratingurile BCR sunt constranse de nivelul ridicat al imprumuturilor neperformante, chiar daca - in anul 2003 - ponderea lor a scazut la 11,7% din volumul brut, conform standardelor internationale de contabilitate. Agentia de evaluare financiara apreciaza insa si faptul ca portofoliul de credite al BCR s-a diversificat in ultima perioada, proportia celor acordate institutiilor de stat fiind in scadere.

Banca va ramane prima pe piata
"Perspectiva stabila a calificativului reflecta previziunile Standard & Poor's legate de mentinerea BCR in pozitia de lider, precum si pe cele legate de evolutia pozitiva a profitului si calitatii activelor bancii, pe fondul continuarii procesului de restructurare economica", a mai aratat Kouyoumdjian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.