Aprecierea monedei nationale este vazuta de managerii romani, pentru prima data in ultimele 12 luni, ca principalul element de franare a productiei, printre celelalte obstacole numarandu-se cererea insuficienta, blocajul financiar si dobanzile bancar

Aprecierea monedei nationale este vazuta de managerii romani, pentru prima data in ultimele 12 luni, ca principalul element de franare a productiei, printre celelalte obstacole numarandu-se cererea insuficienta, blocajul financiar si dobanzile bancare, relateaza Mediafax.
Potrivit buletinului de conjunctura realizat lunar de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in randul a 380 de firme, mai mult de 33% din manageri au apreciat, pentru ianuarie, ca evolutia cursului de schimb afecteaza cel mai mult nivelul productiei.
Influenta raportului de schimb al leului este resimtita mai ales in sectoarele edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, prelucrarea cauciucului si a maselor plastice, precum si metalurgie, constructii metalice si produse din metal. Cercetarea de piata s-a derulat in perioada 1 - 15 ianuarie, interval in care moneda nationala a continuat tendinta de apreciere in termeni nominali, inceputa la finalul anului trecut.
Pe de alta parte, managerii sustin ca intampina greutati din cauza cererii insuficiente, problema resimtita in principal in activitatile industriale si din constructii.
Daca in sectorul constructiilor anticipatiile sunt justificate, fiind legate de evolutia sezoniera, normala in aceasta perioada a anului, raspunsurile managerilor din industrie sugereaza ca au inca o problema de adaptare la nevoile pietei, in conditiile in care consumul intern creste puternic.

Dobanzile mari ale bancilor, piedica pentru agentii economici
Un procent semnificativ dintre respondenti considera ca activitatea firmelor este limitata de nivelul ridicat al dobanzilor bancare. Acest aspect a fost evidentiat mai ales de directorii societatilor cu afaceri in industria chimica, a cauciucului si a maselor plastice.
Pe de alta parte, se anticipeaza reducerea numarului de salariati in firmele producatoare de mijloace de calcul si birotica, in industria extractiva, industria materialelor de constructii si a sticlei.

Scumpiri si castiguri mai mari in constructii
In ceea ce priveste preturile de productie, managerii indica o crestere chiar abrupta pentru prima luna a anului. Scumpirile sunt prevazute mai ales in constructii, transporturi si domeniul tehnicii de calcul.
Managerii isi pastreaza optimismul in ceea ce priveste nivelul investitiilor, mai ales in sectorul extractiv si transporturi.
Apetitul investitional ar putea fi sustinut si de asteptarile privind imbunatatirea ratei profitabilitatii. Castiguri mai mari sunt prefigurate de firmele care activeaza in industrie si constructii.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.