Partidul Social-Democrat se imparte in continuare intre Adrian Nastase si Ion Iliescu. Daca inainte de alegeri calculele social-democratilor erau simple - Nastase merge la Cotroceni, Iliescu se intoarce la partid - esecul electoral incinge spiritele.
Partidul Social-Democrat se imparte in continuare intre Adrian Nastase si Ion Iliescu. Daca inainte de alegeri calculele social-democratilor erau simple - Nastase merge la Cotroceni, Iliescu se intoarce la partid - esecul electoral incinge spiritele. Toata lumea este de acord ca partidul sa se modernizeze, ca e nevoie de oameni noi, mai ales la nivelul conducerii centrale, insa nimeni nu are curajul sa spuna cine trebuie sa ramana si cine sa plece. Cel putin cand este vorba de declaratii publice. In spatele usilor inchise se dau ultimatumuri, iar in fata presei acestea se transforma in dezbateri necesare. Semnale ca nemultumiri exista au fost destule in ultima perioada si reafirmate ieri la intalnirea dintre conducerea centrala si primarii PSD.
Deocamdata, in calcul pentru Congresul din aprilie se iau doua variante. O prima formula consta in alegerea conducerii PSD in urma unei motiuni, ceea ce inseamna ca un candidat la presedintia partidului vine si cere votul pentru el si echipa sa. Intr-o a doua varianta, este vorba de sustinerea unei platforme politice a unui candidat, urmand ca restul conducerii sa se aleaga ulterior. Se pare, insa, ca pana la urma se va ajunge la o formula de compromis, o conducere colegiala in care sa se regaseasca si Adrian Nastase, si Ion Iliescu si lideri mai tineri. Potrivit vicepresedintelui PSD Mircea Geoana, astfel s-ar putea folosi si "experienta presedintelui Iliescu, si forta lui Adrian Nastase care, desi afectat de prezidentiale, ramane un om politic puternic".
Cel putin deocamdata, Adrian Nastase pare sa se fi impacat cu "coabitarea" cu Ion Iliescu. Totusi, liderul PSD va propune ca pe viitor mandatul conducerii sa fie unul de doi ani, nu de patru cum este in prezent.
De asemenea, el incearca sa-si formeze un bazin electoral mai mare in zona urbana, unde Ion Iliescu nu a obtinut rezultate foarte bune niciodata, demers sustinut de repozitionarea doctrinara a PSD. Un atu ar fi alaturarea social-democratilor romani socialistilor europeni, al doilea grup politic din Parlamentul European, dupa PPE. De asemenea, Nastase mizeaza si pe aducerea in conducerea partidului a tinerilor, ceea ce i-ar putea aduce un plus electoral. "Congresul va trebui sa aduca o revigorare doctrinara, dar si o intinerire a partidului, atat la nivel local, cat si central", a afirmat Nastase.
Insa, ca prima masura va fi cooptarea in conducerea centrala, pe post de vicepresedinti, a trei primari de mari orase, fiind deja avansate numele lui Emil Calota (Ploiesti), Tudor Pendiuc (Pitesti) si Gheorghe Nechita (Iasi).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.