Contractele incheiate de fostul Guvern roman cu firmele Bechtel, Vinci si EADS ar trebui sa faca obiectul unor masuri de adaptare la legislatie, in cazul in care se va constata ca acestea nu corespund normelor legale in domeniu,
a afirmat pre
Contractele incheiate de fostul Guvern roman cu firmele Bechtel, Vinci si EADS ar trebui sa faca obiectul unor masuri de adaptare la legislatie, in cazul in care se va constata ca acestea nu corespund normelor legale in domeniu,
a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
El a raspuns, astfel, unei intrebari venite din partea presei cu privire la cele trei contracte, la sfarsitul intalnirii de luni, de la Bruxelles, cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
Oficialul european nu a dorit sa faca alte referiri asupra acestui subiect, precizand ca nu are informatii precise asupra contractelor mentionate. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, recent, ca Guvernul va solicita un audit juridic si financiar pentru contractele incheiate de fostul Cabinet cu firmele Bechtel, Vinci si EADS, pentru a stabili daca acestea au fost parafate conform legislatiei si daca se incadreaza in limitele de costuri uzuale.
El a aratat ca acordurile cu Bechtel si Vinci ridica semne de intrebare in ceea ce priveste cadrul legal si conditiile financiare, iar la nivelul institutiilor europene exista "o iritare profunda" fata de modul in care firmei Bechtel i s-a atribuit contractul, intr-un mod care nu ar respecta legislatia in vigoare. Compania americana Bechtel International construieste autostrada Transilvania in baza unui contract cu Guvernul in valoare de 2,2 miliarde de euro. Autostrada va avea o lungime de 415 kilometri, cu patru benzi, si va face legatura intre Brasov si Oradea. Finalizarea lucrarilor este programata pentru anul 2012.
La sfarsitul anului trecut, grupul francez Vinci a primit un contract pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic - Predeal, in lungime de 37 de kilometri.
Proiectul in valoare de 480 milioane euro este prevazut sa inceapa in primavara acestui an.
Contractul cu EADS, semnat de autoritatile romane in luna august, prevede furnizarea de echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat. Valoarea contractului este de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro.
Conform contractului, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, a navelor maritime, a centrelor de instruire tehnica si a echipamentelor de lucru ale agentilor politiei de frontiera.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.