Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat, pana la 1 februarie, aplicarea actului prin care instituia obligativitatea extrasului de cont pentru toate operatiunile de vanzare de actiuni, se arata intr-un comunicat al institutiei. CNVM
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat, pana la 1 februarie, aplicarea actului prin care instituia obligativitatea extrasului de cont pentru toate operatiunile de vanzare de actiuni, se arata intr-un comunicat al institutiei. CNVM a emis vineri o dispunere de masuri privind operatiunile de vanzare de actiuni, prevederile acesteia urmand sa fie puse in aplicare imediat. Brokerii au reclamat ca masura va bloca cea mai mare parte a tranzactiilor de vanzare de actiuni, intrucat investitorii nu sunt pregatiti pentru asemenea conditii, iar obtinerea unui extract de cont dureaza pana la cinci zile. Pe de alta parte, aceasta prevedere elimina operatiunile intra-day, respectiv cumpararea si vanzarea unui pachet de actiuni in cadrul aceleiasi sedinte. Pana in prezent, doar tranzactiile efectuate de "micii cuponari", deveniti actionari in urma procesului de privatizare in masa trebuia sa fie insotite de extrasele de cont, pentru a permite vanzatorului sa cunoasca exact numarul de actiuni detinute si care urmeaza sa fie instrainate. Totodata, intermediarii anticipau ca le va fi mult ingreunata activitatea, iar ordinele vor fi executate cu intarzieri.
Purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, a declarat pentru Mediafax ca dispunerea de masuri a avut, in primul rand, rolul sa usureze obtinerea extraselor de cont. Actul emis de CNVM prevede ca registrele vor putea elibera extrasele si persoanelor mandatate de proprietari sau intermediarilor cu care proprietarii au un contract in acest sens. Anterior, extrasele de cont erau inmanate doar proprietarilor titlurilor in cauza.
In cazul in care CNVM nu venea cu precizari, o mare parte din ordinele de vanzare ar fi fost amanate ieri, in lipsa extrasului de cont. Astfel, piata anticipa, cel putin pe teremen scurt, o crestere a preturilor de tranzactionare, ca urmare a ofertei limitate de titluri la vanzare. Potrivit comunicatului CNVM, institutia va aduce in perioada urmatoare precizari pentru aplicarea actului, care vor fi elaborate impreuna cu reprezentantii pietei de capital. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.