Sunt rate, dar nu e nici o dobanda. Nici "ascunsa", nici "la vedere". Cu toata nebunia declansata de noile reglementari privind creditele, exista totusi in Romania niste rate la care nu se aplica dobanda: cele la serviciile funerare. Sistemul pare sa
Sunt rate, dar nu e nici o dobanda. Nici "ascunsa", nici "la vedere". Cu toata nebunia declansata de noile reglementari privind creditele, exista totusi in Romania niste rate la care nu se aplica dobanda: cele la serviciile funerare. Sistemul pare sa se dezvolte din ce in ce mai mult. Un jurist bucurestean, care si-a deschis firma de pompe funebre, a introdus aceasta modalitate de reglare a conturilor intre cei vii si cei morti incepand cu anul 2005. Dupa ce a terminat facultatea de drept si-a pus problema, desigur, a locului de munca. Dupa cateva tatonari pe piata muncii, Marius Gheorghe, de 25 de ani, a optat pentru o afacere privata in domeniul... pompelor funebre. Asta in ideea ca singurul lucru sigur in viata unui om este ca la un moment dat va muri. Cu un ajutor substantial din partea parintilor, cu unele imprumuturi de la prieteni, si-a facut firma in anul 2004, a inchiriat spatiul si a cumparat "materia prima", adica sicrie, cruci, respete - tot ce este nevoie pentru asemenea servicii.
Problema de care s-a lovit insa a fost saracia. Oamenii nu au bani sa-si ingroape mortii asa cum se cuvine.
"Asa am ajuns la ideea de plata in rate pentru serviciile funerare. Asta inseamna ca un om care in timpul vietii vrea sa-si achizitioneze tot ce are nevoie pentru o inmormantare crestineasca poate incheia un contract cu mine si in cateva rate, trei sau patru, isi plateste marfa. Are nevoie insa de un girant, deoarece noi predam marfa imediat dupa semnarea contractului, si cineva trebuie sa ne garanteze ca bunurile vor fi platite. Practic, demersurile sunt aceleasi ca pentru ratele la televizor sau frigider. Desigur, sistemul de rate nu se aplica oricum, nu vand in rate obiecte foarte scumpe. Un om cu un venit de 4 milioane de lei, de pilda, nu poate cumpara un sicriu de 30 de milioane de lei nici macar in rate. Fata de alte oferte in rate, eu nu percep dobanda, chiar daca recuperez banii mai tarziu", spune Marius Gheorghe.
Ratele sunt doar o parte din ceea ce ofera Marius. El s-a gandit ca nu ar fi rau sa introduca sistemul de servicii funerare non-stop. Adica, vor rudele sa scape de decedat noaptea? Se rezolva, de la medic constatator la sicriu si transport la capela cimitirului. Chiar si locul de veci se poate comanda prin firma.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.