"Un long dimanche de fiancailles" este marele favorit al Premiilor César 2005, avand 12 nominalizari, in timp ce "Les Choristes" si "36, Quai des Orfevres" au cate opt, iar "Rois et Reine" a fost nominalizat la sapte categorii, transmite A
"Un long dimanche de fiancailles" este marele favorit al Premiilor César 2005, avand 12 nominalizari, in timp ce "Les Choristes" si "36, Quai des Orfevres" au cate opt, iar "Rois et Reine" a fost nominalizat la sapte categorii, transmite AFP, citata de Mediafax. Nominalizarile au fost anuntate ieri de catre presedintele Academiei franceze de Arte si Tehnici Cinematografice, Alain Terzian.
In cursa pentru Césarul pentru cel mai bun film se afla "Les Choristes", in regia lui Christophe Barratier, campion la incasari in Franta anul trecut, cu 8,6 milioane de spectatori. Celelalte filme nominalizate la aceasta categorie sunt "Rois et Reine" in regia lui Arnaud Desplechin, "Un long dimanche de fiancailles" de Jean-Pierre Jeunet, "36 Quai des Orfevres" regizat de Olivier Marchal si "L'Esquive", in regia lui Abdellatif Kechiche.
Christophe Barratier ("Les choristes"), Arnaud Desplechin ("Rois et Reine"), Jean-Pierre Jeunet ("Un long dimanche de fiancailles"), Olivier Marchal ("36, Quai des Orfevres") si Abdellatif Kechiche ("L'Esquive") se afla in cursa pentru César la categoria cel mai bun regizor.
La categoria cel mai bun actor au fost nominalizati Mathieu Amalric ("Rois et Reine"), Daniel Auteuil ("36, Quai des OrfIvres"), Gérard Jugnot ("Les Choristes"), belgianul Benoit Poelvoorde ("Podium") si Philippe Torreton ("L'Equipier").
Actrita originara din Hong Kong Maggie Cheung ("Clean"), Emmanuelle Devos ("Rois et Reine"), actrita belgiana Yolande Moreau ("Quand la mer monte"), Audrey Tautou ("Un long dimanche de fianIailles") si Karin Viard ("Le rule de sa vie") sunt nominalizate la premiul César pentru cea mai buna actrita.
Documentarul "Fahrenheit 9/11" a fost nominalizat la categoria cel mai bun film strain alaturi de "21 Grams", regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu, "The Motorcycle Diaries" de Walter Salles, "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" de Michel Gondry si "Lost in Translation" al Sofiei Coppola.
Cate un César onorific vor primi actorul american Will Smith si actorul si cantaretul Jacques Dutronc, care a jucat rolul lui Vincent Van Gogh in regia lui Maurice Pialat.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 26 februarie la Paris, urmand sa fie prezidata de actrita Isabelle Adjani si gazduita de umoristul de origine marocana Gad Elmaleh. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.