Bancile comerciale au inceput sa reactioneze ceva mai vizibil la semnalele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind reducerea dobanzilor, anuntand scaderi semnificative de dobanzi nu numai la depozitele in lei, ci si la creditele in moneda nationala
Bancile comerciale au inceput sa reactioneze ceva mai vizibil la semnalele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind reducerea dobanzilor, anuntand scaderi semnificative de dobanzi nu numai la depozitele in lei, ci si la creditele in moneda nationala. Incepand cu jumatatea anului trecut, BNR a modificat, treptat, dobanda de interventie de la 21,25% la 16,5%. Cea mai spectaculoasa reducere, de opt puncte procentuale, a anuntat-o, la sfarsitul saptamanii trecute, Alpha Bank. Astfel, dobanda variabila la creditele acordate in lei, cu o maturitate de maximum 25 de ani, a scazut de la 22% pe an la 14% pe an. In acest moment, aceasta este cea mai mica rata variabila pentru creditele ipotecare din intreg sistemul bancar. La imprumuturile ipotecare si imobiliare in moneda nationala, majoritatea bancilor aplica o dobanda variabila de peste 20%. "Coborarea dobanzilor la 14% a fost luata fara a modifica celelalte conditiii de creditare, care ar putea duce la costuri suplimentare", a afirmat Radu Ghetea, prim-vicepresedintele Alpha Bank.
Si Banca Romaneasca a anuntat ieri noi dobanzi la creditele pentru case si cele pentru nevoi personale. Potrivit unui comunicat al bancii, la creditele pentru nevoi personale in lei dobanda variabila s-a redus de la 28,75% la 27,75% pe an la lei, iar pentru creditele in euro, dobanda s-a redus cu 1,5% , ajungand astfel la 12,25% pe an. In plus, s-a lansat creditul in lei cu dobanda fixa de 24% pe an. La creditele pentru casa, Banca Romaneasca a redus dobanzile de la 27,5% la 24,5% pentru imprumuturile in lei, de la 10,5% la 8,9% pentru cele in euro si de la 9,9% la 8,75% pentru finantarile in dolari, indiferent de valoarea creditului solicitat si de perioada.
BRD a modificat dobanzile la finantarile pentru consum
Noi dobanzi la creditele de consum in lei va practica si BRD - Groupe Societe Generale incepand de maine. In cazul cardurilor de credit Maestro, dobanda se reduce cu patru puncte procentuale, de la 32% la 28% pe an, in cazul cardurilor de credit MasterCard Gold, dobanda va fi cu trei puncte procentuale mai redusa, de la 26% la 23% pe an. La creditele pentru nevoi personale "Expresso", in lei, dobanda variabila s-a redus cu doua puncte procentuale, pana la 26% pe an, iar dobanda fixa a coborat de la 24% la 22% pe an. La creditele Expresso - nominalizate (vacante, studii, tratamente medicale, participare la conferinte), in lei, dobanda este redusa cu un punct procentual, coborand la 25% pe an. In cazul creditelor StudentPlus pentru studii post-universitare, dobanda variabila scade cu un punct procentual, la 21% pe an, iar in cazul "Creditului 10", dobanda variabila scade, de asemenea, cu un punct procentual, de la 23% la 22% pe an. La creditele pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, Renault sau Nissan, dobanda variabila scade de la 24% la 23%, iar cea fixa de la 20,5% la 18,5% pe an. Pentru alte autoturisme (inclusiv de ocazie) dobanda variabila se reduce de la 25% la 24%, iar cea fixa de la 21,5% la 19,5% pe an. De asemenea, in cazul creditelor Moderato (exclusiv Dacia Logan) cu dobanda variabila, scaderea va fi de un punct procentual, de la 22% la 21% pe an.
In cazul creditelor pentru persoanele fizice autorizate "Expert" (pentru avocati, notari, farmacisti, contabili sau experti contabili), dobanda variabila scade de la 26% la 25% pe an, cea fixa de la 22% la 21% pe an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.