Posesorii de autoturisme mai vechi de 12 ani vor putea beneficia, incepand de la jumatatea lunii martie, de prima de 30 de milioane de lei contra masinii date la casat, in baza Ordonantei 99/2004 privind conditiile de casare a autoturismelor mai vech
Posesorii de autoturisme mai vechi de 12 ani vor putea beneficia, incepand de la jumatatea lunii martie, de prima de 30 de milioane de lei contra masinii date la casat, in baza Ordonantei 99/2004 privind conditiile de casare a autoturismelor mai vechi de 12 ani, modificata la sfarsitul saptamanii trecute. "Teoretic, dupa 1-15 martie posesorii de masini vechi vor putea beneficia de aceasta facilitate. Normele metodologice de aplicare vor fi emise in termen de 30 de zile de la data publicarii Ordonantei modificate in Monitorul Oficial, iar apoi producatorii, furnizorii si importatorii de automobile trebuie sa isi depuna dosarul in vedera validarii in cazul in care doresc sa participe la acest program", a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Ea a precizat ca, in momentul in care programul va deveni operational, posesorul masinii vechi va trebui sa o predea la o societate avizata de dezmembrare si casare si va primi in schimb un cupon, cu care va merge la furnizorul, validat in prealabil, de la care vrea sa isi procure o masina noua. "Beneficiarul facilitatii isi poate alege forma de achizitionare a masinii- fie in leasing, fie pe credit, fie cu banii jos. Din factura se scad 30 de milioane de lei, pe care vanzatorul ii recupereaza, in baza facturii de vanzare si a cuponului primit de la cumparator, de la Administratia Fondului pentru Mediu", a precizat ministrul Mediului. Ea a precizat ca fondurile alocate programului pentru acest an, respectiv 450 de miliarde de lei proveniti din Fondul de Mediu, permit acordarea primei de casare pentru 15.000 de masini. Registrul Auto Roman sustine ca in Romania, in prezent, exista in circulatie 1,6 milioane de automobile mai vechi de 12 ani. "Daca in acest an acest program se va dovedi un succes il vom repeta anul viitor", a mai spus Sulfina Barbu.
Acuzele PSD
Partidului Social Democrat (PSD) a acuzat, la sfarsitul saptamanii trecute, Cabinetul Tariceanu ca "prin conditiile impuse proprietarilor de autoturisme de 12 ani sau mai vechi ca masinile sa contina cumulativ grupul motor propulsor, caroseria, sasiul, catalizatorul sau echipamentele electronice de gestiune a functiilor autovehiculului este exclusa dintre beneficiari marea masa a detinatorilor de autoturisme Dacia". In replica, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a precizat ca Guvernul a modificat Ordonanta 99/2004 deoarece nu respecta cele mai elementare norme privind concurenta, prevazute si de legislatia europeana. Ea a precizat ca actul normativ permite, in forma adoptata de actualul Executiv, acordarea primei de casare si pentru masinile vechi de import, asa-zisele "autoturismele second-hand" si, desigur, proprietarii de masini Dacia cu o vechime mai mare sau egala de 12 ani.
In plus, PSD i-a cerut premierului Tariceanu sa rezolve "conflictul de interese", invocand si faptul ca OUG a fost modificata si la solicitarea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), unde actualul premier este membru in Consiliul Director. Purtatorul de cuvant al Guvernului a explicat ca primul-ministru nu se afla in conflict de interese, intrucat beneficiarii ordonantei nu sunt membrii APIA, ci cetatenii romani si statul roman.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.