BULGARIA. Bulgaria ar trebui sa pastreze regimul de consiliu monetar, prin care leva este legata la euro, pana in anul 2009, cand autoritatile de la Sofia spera sa adopte moneda unica europeana, a aratat Sergei Stanishev, liderul Partidului Socialist

BULGARIA. Bulgaria ar trebui sa pastreze regimul de consiliu monetar, prin care leva este legata la euro, pana in anul 2009, cand autoritatile de la Sofia spera sa adopte moneda unica europeana, a aratat Sergei Stanishev, liderul Partidului Socialist, principala formatiune din opozitie. Un eventual guvern format de Partidul Socialist va consulta Fondul Monetar International si autoritatile de la Bruxelles si, in plus, va analiza experientele Estoniei si Lituaniei, tari care au aderat la sistemul ERM-2 dupa integrarea in UE, in luna mai a anului trecut, a mai spus liderul bulgar. Acelasi politician afirmase, recent, ca, daca va castiga alegerile din acest an, Partidul Socialist ar pasta consiliul monetar ""cel putin pana la data aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana, in 2007"".

CEHIA. Marea Britanie a devenit destinatia preferata a cehilor care isi cauta un loc de munca dupa aderarea tarii lor la munca, Uniunea Europeana, in mai 2004. Potrivit site-ului EURES, o organizatie care sustine libera circulatie pe piata de munca a UE, alte tari preferate de cehii care vor un loc de munca sunt Irlanda, Germania si Austria. In primele opt luni de la aderarea Cehiei la UE, la 1 mai 2004, au fost consultate de cetateni cehi peste 9.300 de pagini de Internet despre Marea Britanie, 7.700 despre Irlanda, 5.300 despre Austria si 4.900 despre Germania. Cehii s-au aratat interesati si de Cipru si Malta, in timp ce interesul pentru tarile scandinave s-a dovedit nesemnificativ.

ADAPTARE. Prefectul de Mures a convocat la discutii 25 de agenti economici din judet, avand ca profil procesarea laptelui si a carnii, precum si proprietari de abatoare, pentru a le prezenta situatia catastrofala in care se gasesc aceste domenii cu doi ani inainte de integrarea in Uniunea Europeana (UE). Prefectul le-a sugerat agentilor economici invitati sa se constituie in asociatii profesionale, pentru ca informatia sa circule mai usor, si le-a promis ca le va acorda tot sprijinul. Din cele 22 de unitati de abatorizare existente in judet doar trei au programe de restructurare si modernizare acceptate. Alte trei unitati si-au luat angajamentul ca, pana la sfarsitul anului 2009, vor crea conditii pentru a se alinia standardelor UE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.