Va amintiti de celebrele COCOPO si COCOPA? Erau consiliile de coordonare politica ale coalitiei CDR-PD-UDMR, care a guvernat in perioada 1997-2000. De functionat n-au functionat niciodata. Din contra, au fost surse de tensiune permanenta in coalitie.
Va amintiti de celebrele COCOPO si COCOPA? Erau consiliile de coordonare politica ale coalitiei CDR-PD-UDMR, care a guvernat in perioada 1997-2000. De functionat n-au functionat niciodata. Din contra, au fost surse de tensiune permanenta in coalitie. in timp, au devenit un fel de substantive comune definitorii pentru guvernarea schioapa din acei ani.Si atunci de ce oare noua coalitie tine cu tot dinadinsul sa repete acelasi tip de experienta? De la Marko Bela, vicepremier si presedinte UDMR, am aflat ca in aceasta saptamana ar trebui definitivat "protocolul de functionare a coalitiei guvernamentale". Acesta va prevedea, potrivit sursei citate, existenta a patru (!!!) foruri decizionale: in Guvern, in Parlament, la nivel de presedinti ai partidelor din coalitie si in teritoriu, la nivelul presedintilor de filiale. Ar putea sa se numeasca - nu-i asa? - CocoGu, CocoPa, CocoPre si CocoFi!
Nu-nteleg si pace cum de politicianul roman nu e in stare sa invete din experienta trecutului. Ce nevoie e de patru foruri decizionale? Daca CocoGu decide una, iar CocoPa alta... si, pe deasupra, CocoFi are o opinie diveregenta fata de CocoGu si CocoPa? Pe unde va scoate coalitia camasa? Sigur, e firesc sa existe un protocol de functionare a coalitiei. insa realitatea a demonstrat ca acesta trebuie sa fie cat mai simplu, cat mai flexibil, pentru a putea permite decizii rapide si fara interpretari. Altfel, toate "coco"-urile vor ajunge sa ia, seara de seara, drumul Cotrocenilor, la mediere.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.