Doi politisti albi din California au fost despagubiti cu o suma totala de 2,4 milioane de dolari pentru ca au fost victime ale discriminarii rasiale, cand au fost sanctionati pentru agresarea unui tanar de culoare, informeaza Times, citat de Mediafax
Doi politisti albi din California au fost despagubiti cu o suma totala de 2,4 milioane de dolari pentru ca au fost victime ale discriminarii rasiale, cand au fost sanctionati pentru agresarea unui tanar de culoare, informeaza Times, citat de Mediafax.
Decizia apartine unui tribunal din Los Angeles, care a hotarat, saptamana aceasta, sa le acorde celor doi daune morale in valoare de 1,6 milioane de dolari si, respectiv, 810.000 de dolari. Justitia americana nu si-a spus ultimul cuvant in acest caz, victima avand pe rol un proces impotriva lor.
In iulie 2002, politistii Jeremy Morse si partenerul sau, Bijan Darvish, au fost filmati de un martor in timp ce arestau un tanar de culoare, intr-o benzinarie din Inglewood (Los Angeles). In inregistrare se vede cum Morse il pocenste cu pumnii in cap pe tanarul imobilizat cu catuse, lovindu-l apoi de capota masinii. Imaginile deosebit de dure au fost preluate de toate canalele de stiri americane, provocand spaima in randul populatiei de culoare din Los Angeles.
Victima incidentului, Donovan Jackson (16 ani), conducea o masina cu numere de inmatriculare expirate, in autovehicul aflandu-se si tatal sau. Cand Jackson s-a opus ordinelor politistilor, acestia l-au imobilizat cu catuse si l-au batut. Martorul ocular a filmat doar bataia, nu si cearta initiala, cand Morse sustine ca ar fi fost agresat de catre tanarul sofer.
Autoritatile din districtul Inglewood - zona in care majoritatea populatiei este de culoare - i-au sanctionat pe cei doi politisti, de teama unor violente rasiale. Jeremy Morse a fost concediat, iar Bijan Darvish a primit o suspendare de zece zile.
Cei doi au intentat proces invocand ca au fost supusi discriminarii si sustinand ca au fost mult mai aspru pedepsiti decat colegul lor de culoare, Willie Crook, care a fost suspendat patru zile dupa ce a batut un adolescent cu bastonul. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.