Parti importante din suprafata satelitului Titan sunt acoperite de metan lichid, au descoperit cercetatorii in urma analizei primelor date trimise de sonda Huygens, transmite Mediafax. "Exista lichid pe Titan, metan lichid", a confirmat seful proiect
Parti importante din suprafata satelitului Titan sunt acoperite de metan lichid, au descoperit cercetatorii in urma analizei primelor date trimise de sonda Huygens, transmite Mediafax. "Exista lichid pe Titan, metan lichid", a confirmat seful proiectului, Jean-Pierre Lebreton, prezentand presei, ieri, primele informatii decriptate la o saptamana de la sosirea sondei pe Titan. "A plouat in locul unde a ajuns Huygens, cu putin timp inainte, poate doua zile", a precizat un alt cercetator, americanul Marty Tomasko. "Avem dovezi ale unor procese foarte asemanatoare cu cele de pe Pamant, precum ploaie, eroziune si abraziune, insa materialele sunt foarte exotice", a adaugat el. Lebreton a adaugat ca metanul lichid, a carui prezenta in cantitate necunoscuta a fost confirmata la scurt timp de la constatarea succesului misiunii, a jucat pe Titan un rol la fel de important ca acela pe care l-a avut apa pe Pamant. Huygens a sosit la sfarsitul saptamanii trecute pe Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn, aflat la 1,5 miliarde de kilometri de Pamant, la capatul unei calatorii interplanetare de peste sapte ani. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.