Divinitati naprasnice, cu numar variabil (3-7), patroni ai lupilor, sinonimi cu Martinii de iarna, celebrati de crescatorii de oi la sfarsitul lunii ianuarie si inceputul lunii februarie. Filipii de iarna marcheaza in Calendarul popular, sfarsitul un
Divinitati naprasnice, cu numar variabil (3-7), patroni ai lupilor, sinonimi cu Martinii de iarna, celebrati de crescatorii de oi la sfarsitul lunii ianuarie si inceputul lunii februarie. Filipii de iarna marcheaza in Calendarul popular, sfarsitul unei lungi perioade de imperechere a lupilor, inceputa cu aproximativ 80 de zile in urma, la Filipii de Toamna.
Din 25 ianuarie si pana La 2 februarie, femeile serbeaza pe cei sapte Filipi. In aceste zile nu se spala pe cap, nu se coase si nu se face nici un fel de munca, pentru ca-i rau de lupi. Nu se da imprumut si nici cenusa nu se da afara din casa ca altfel iti mananca lupii vitele. E bine sa speli camasi in aceste zile, ca oparesti gura gavatului (lupului).
Pagina realizata de Mihaela si Paul GHITIU


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.