Rabdare si talent. Acestea sunt doua dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba specialistii care creeaza renumitele figuri de ceara.
''Nasterea'' unei asemenea figuri dureaza de la doua luni la doi ani. Fata si mainile se confectioneaza din
Rabdare si talent. Acestea sunt doua dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba specialistii care creeaza renumitele figuri de ceara.
''Nasterea'' unei asemenea figuri dureaza de la doua luni la doi ani. Fata si mainile se confectioneaza din ceara de albine combinata cu ingrediente care sunt pastrate in mare secret si care permit ''rezistenta fara deformari, la temperaturi cuprinse intre minus 40 si plus 40 de grade Celsius si o conservare foarte buna in timp''. Ceara, uleiurile minerale si celelalte ingrediente trebuie amestecate, astfel incat sa se obtina si diversele culori ale tenului. Restul corpului figurii de ceara este realizat din lemn, ipsos si plastic. Peste 15 specialisti din diverse domenii ''lucreaza'' la un exponat: istorici, sculptori, formatori, chimisti, coafori, cosmeticieni, croitori si muzeografi. Pentru ca figura de ceara sa redea ''originalul'', se folosesc fotografii ale acestuia si se fac masuratori. Fiecare rid sau ''defect'' al personajului ori personalitatii pe care o reda figura de ceara necesita multa migala. Pentru o figura, implantatorii de par ''colecteaza de la populatie peste 40 de mii de fire de par natural''. ''Asezarea'' firelor de par pe capul unei figuri de ceara poate dura si trei luni.

In domeniu, pe primul loc se situeaza Muzeul ''Madame Toussaud'' din Londra, urmat de Muzeul Figurilor de Ceara din Sankt-Petersburg.
Muzeul rusesc a fost infiintat in 1990 si are o colectie de peste 1.300 de figuri de ceara. Spre deosebire de alte muzee similare din lume, cel din Sankt-Petersburg s-a specializat in expozitii itinerante, impartind toata colectia in peste 40 de expozitii mobile, fiecare cuprinzand maximum 30 de lucrari care se expun in diferite regiuni ale lumii. Buddha, Harry Potter, Lord of the Rings, Battman, cel mai inalt si cel mai mic om din lume, Omul-lup, omul cu cel mai lung nas, cel mai gras om, Cehov, Napoleon Bonaparte, Moise, Rasputin, Ivan cel Groaznic, Elvis, Bill Clinton, Monica Lewinsky, Marilyn Monroe sunt cateva dintre exponatele din patrimoniul muzeului. Tot din ceara sunt redate Cina cea de Taina si Scena Nasterii lui Iisus. Muzeul din Sankt-Petersburg, pentru a face fata concurentei, tine cont si de parerile vizitatorilor. Specialistii muzeului sunt la curent cu filmele cele mai vizionate si cu numele personalitatilor ''controversate sau iesite din comun''. O mare atractie pentru vizitatori sunt figurile de ceara ''animate'', precum vampirii, Fantomas, Madame Toussaud, Frankestein, care misca mainile sau capul cu ajutorul unor impulsuri electrice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.