Seismele, uraganele, tsunami, eruptiile vulcanice si celelalte dezastre naturale reprezinta un pericol global mai mare decat razboiul si terorismul, a declarat Jan Egeland, coordonatorul ONU pentru ajutoarele de urgenta. "Fireste, securitatea, terori
Seismele, uraganele, tsunami, eruptiile vulcanice si celelalte dezastre naturale reprezinta un pericol global mai mare decat razboiul si terorismul, a declarat Jan Egeland, coordonatorul ONU pentru ajutoarele de urgenta. "Fireste, securitatea, terorismul si razboiul constituie mari probleme. Dar dezastrele naturale sunt o problema mai mare daca se tine seama de numarul persoanelor afectate", a adaugat Jan Egeland. Reprezentantul ONU a mentionat in context ca, in fiecare an, 250.000 de oameni sufera de pe urma dezastrelor naturale.
Acesta pledeaza pentru un sistem de alerta pentru cele circa trei miliarde de persoane care traiesc in zonele de risc.

Marile orase, deosebit de vulnerabile in fata catastrofelor naturale
Cutremurele de pamant, inundatiile si alte catastrofe naturale ar putea ucide milioane de oameni in marile orase si adoptarea de masuri preventive este deosebit de urgenta, au avertizat specialistii ONU la o conferinta internationala organizata la Kobe, Japonia.
Jan Egeland, coordonator al operatiunilor umanitare ale ONU, a apreciat ca cele mai mari orase ale lumii, cum este si Tokyo, sunt extrem de vulnerabile, iar bilantul victimelor unei catastrofe naturale ar putea fi in cazul lor de sute de ori mai ridicat decat in urma valurilor ucigase care au lovit Asia de Sud in decembrie anul trecut. Se stie ca unele mari aglomerari urbane din Asia, Africa si America Latina sunt expuse seismelor sau inundatiilor. "Trebuie sa punem accentul pe organizarea acestor orase, pe dezvoltarea lor, avem nevoie de investitii in cartierele sarace care sunt cele mai vulnerabile", a spus Jan Egeland la conferinta de la Kobe privind prevenirea catastrofelor naturale.
Potrivit statisticilor ONU, cele mai mari orase ale lumii sunt Tokyo (35,3 milioane de locuitori), Ciudad de Mexico (19), New York (18,5), Bombay (18,3) si Sao Paulo (18,3).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.