Marelui actor de teatru si film Grigore Vasiliu Birlic, care ar fi implinit, la 24 ianuarie, 100 de ani, ii va fi dedicat un program omagial, duminica, 23 ianuarie, la posturile TVR 1 si TVR International, realizat in colaborare cu Teatrul National "
Marelui actor de teatru si film Grigore Vasiliu Birlic, care ar fi implinit, la 24 ianuarie, 100 de ani, ii va fi dedicat un program omagial, duminica, 23 ianuarie, la posturile TVR 1 si TVR International, realizat in colaborare cu Teatrul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti. TVR 1 va transmite duminica, 23 ianuarie, de la ora 20.00, spectacolul de televiziune "Viceversa - o seara cu Birlic", realizat de Iuliana Marciuc si regizorul George Ciubotaru. La concretizarea acestui proiect cultural au participat fosti colaboratori, prieteni sau persoane care l-au cunoscut pe marele Birlic si care vor fi prezenti in Sala "Camil Petrescu" a Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti: Radu Beligan, Carmen Stanescu, Misu Fotino, Margareta Pogonat, Horia Serbanescu, Ion Dichiseanu, Cristina Stamate, etc, care isi vor aminti, pentru telespectatori, intamplari din timpul filmarilor cu Grigore Vasiliu Birlic. Spectacolul realizat de TVR va include, de asemenea, materiale de arhiva cu Grigore Vasiliu Birlic si cuplete sau elemente de coregrafie, semnate de Lusia Smetanina. Ca un element inedit, costumele actorilor sunt cele originale, precum cele folosite in 1960 pentru piesa "Badaranii", iar pentru sceneta "Bubico", realizatorii au gasit un catel identic celui care a fost aruncat pe fereastra de insusi Birlic. Mai mult, compartimentul de tren in care se desfasoara actiunea este din anii '60, aidoma celui din sceneta originala. Alte "piese de rezistenta" ale programului vor fi un interviu cu Vasilica Tastaman despre ultima piesa in care a jucat Birlic, sau interviul cu regizorul Andrei Calarasu, stabilit, in prezent, in Israel, cel care regiza primele filme cu celebrul actor. Inregistrarea spectacolului va fi redifuzata de TVR International luni, de la ora 22.00. Tot luni, in ziua anivesara a centenarului Grigore Vasiliu Birlic, TVR International va programa, incepand cu ora 18.00, un documentar dedicat actorului, realizat de Irina Ifrimache. Acest documentar cuprinde si o marturie aparte a impresarului si prietenului de-o viata Gabi Michailescu, acum in varsta de 94 de ani, alaturi de care va fi difuzata unica secventa "civila" cu Grigore Vasiliu Birlic, filmat in biroul sau de acasa si pastrata in arhiva de aur a TVR. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.