Racolarea, transportarea si, ulterior, exploatarea fizica a femeilor nu ar fi posibile fara acordul acestora, oricat de bine pregatiti ar fi traficantii de carne vie. La aceasta concluzie au ajuns politistii de frontiera, care au depistat, numai anul
Racolarea, transportarea si, ulterior, exploatarea fizica a femeilor nu ar fi posibile fara acordul acestora, oricat de bine pregatiti ar fi traficantii de carne vie. La aceasta concluzie au ajuns politistii de frontiera, care au depistat, numai anul trecut, 220 de tinere, viitoare prostituate peste granite. Granita de sud a tarii, urmata de cea din est, a fost luata cu asalt de filierele de traficanti. Romania a fost impanzita, in 2004, de 30 de retele de migratie ilegala care au transportat in strainatate peste 1.800 de persoane, in special pentru practicarea cersetoriei, dar si a placerilor la tarife de lux.
Daca, initial, in anii '90, tinerele mergeau pe cont propriu in Turcia, Grecia si Italia pentru a "face" bani, in ultima vreme ele au devenit adevarate tinte pentru traficantii dornici de imbogatire. "Din analizele efectuate pe parcursul anilor 2001 - 2004 la nivelul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane (IGPFR), rezulta ca aceasta activitate ilicita nu ar fi posibila fara concursul persoanelor in cauza, care nu se gandesc nici o clipa la posibilitatea transformarii asa-zisei oportunitati intr-un adevarat cosmar", precizeaza comisar Ionela Roman, purtatorul de cuvant al IGPFR. Pentru ca, de multe ori, operatiunile lor s-au soldat cu esec - implicarea autoritatilor in stoparea fenomenului devenind tot mai accentuata - traficantii au abordat noi metode, bazate pe o aparenta legalitate.
Intr-o prima faza, persoanele racolate parasesc tara legal, pe rand, fie in autoturisme, fie in calitate de clienti ai unor agentii de turism.
Dupa ce au fost convinse de infractori de reusita planului, victimelor li se face instructajul despre ceea ce trebuie sa declare la punctele de trecere a frontierei. Calatoria se face fara supraveghere, insa, in momentul sosirii la destinatie, "marfa" este preluata de omul de legatura al traficantului-sef care are grija ca victimele sa-i predea toate documentele.

Promisiuni desarte
Biroul de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere Vaslui a reusit, dupa mai multe luni de supraveghere, sa anihileze doua filiere de traficanti din Focsani si Ploiesti care racolau persoane pentru practicarea prostitutiei, cersetoriei si furtului din buzunare in Spania si Franta.
Sub pretextul ca vor fi dame de companie si menajere in schimbul unor sume de bani consistente, Dorin C., 24 de ani (arestat pentru 29 de zile), Fanica P., 26 de ani, si Marius G., 22 de ani, toti din Vaslui, au prins "in plasa" 12 tinere si 3 minori.
De fete s-a ocupat in mod special unul din capii retelei, Simona S., 36 de ani, care, impreuna cu amantul sau, Serban M., 50 de ani, a asigurat la Focsani cazarea si supravegherea "marfii".
Pentru "serviciul" facut, racolatorii primeau de la acestia sume cuprinse intre 200 si 500 euro/fata, in functie de aspectul fizic al acesteia. Cei doi au reusit sa obtina legal si toate documentele de calatorie pentru victime care au fost duse, ulterior, in cluburi de noapte din Madrid.
Banii castigati de fete ajungeau, evident, in buzunarele celor doi proxeneti. Fetele stiau ca profiturile lor sunt retinute de cei doi in contul documentelor de calatorie, al transportului, cazarii, hranei si hainelor. Au fost mintite spunandu-li-se ca le vor trimite bani si familiilor lor din Romania.
"Conform declaratiei uneia dintre victime, in decursul a 3 luni cat a practicat prostitutia, aceasta a dat celor doi proxeneti aproximativ 60.000 euro (in jur de 2,3 miliarde de lei), la familia sa ajungand doar 340 de dolari SUA", a precizat comisar Ionela Roman.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.