Mult-asteptata schimbare de la varful Ministerului de Interne s-a produs ieri.
Secretarul de stat Toma Zaharia, chestor de politie, a fost inlocuit de premier cu Anghel Andreescu (foto), fost general al Jandarmeriei. Noul sef a fost adus de l
Mult-asteptata schimbare de la varful Ministerului de Interne s-a produs ieri.
Secretarul de stat Toma Zaharia, chestor de politie, a fost inlocuit de premier cu Anghel Andreescu (foto), fost general al Jandarmeriei. Noul sef a fost adus de la Centrul de Studii Postuniversitare al MAI, unde fusese izgonit de Emil Constantinescu in 1998, dupa caderea afacerii "Tigareta II". La acea vreme, generalul Andreescu era seful SPP, serviciu pe care-l "servea" si colonelul Trutulescu. Iar Toma Zaharia era sef la "Cadre" in minister. Imediat dupa venirea PSD-ului la putere, Zaharia a devenit cel mai puternic om din sistem, ministrul Rus lasandu-i pe mana fraiele profesionale. A fost de neclintit patru ani, desi presa a dezvaluit mai multe afaceri necurate de care se facea raspunzator: Dosarul Sintofarm, in care sotia sa era acuzata de asociere cu niste traficanti si producatori de droguri sintetice; protectia fratilor Camataru; implicarea ilegala in afacerea Tetrapol, un sistem de securizare a frontierelor implementat de un concern strain; promovarea ilegala la gradul de chestor a unor sefi de inspectorate din tara.
Tot ieri, a fost eliberat din functie si seful Politiei Romane, chestorul Dumitru Sorescu, iar in fruntea IGP a fost numit chestorul Dan Fatuloiu, mazilit de la conducerea Politiei Capitalei de Toma Zaharia, in primavara lui 2001. De atunci si pana acum, chestorul Fatuloiu a fost adjunctul sefului Directiei Generale de Crima Organizata.
Deocamdata, relaxare la Parchetul General. Prezent la bilantul pe anul 2004, presedintele Romaniei a reluat ideea ca nu vor exista influente politice in activitatea procurorilor. Basescu le-a spus ca nu vor fi schimbari in conducerea Ministerului Public numai pentru ca aceasta a fost numita inainte de alegeri. "Daca vreunul dintre dv. crede ca nu se poate angaja in ceea ce avem de facut, prezentati procurorului general demisia", le-a spus Basescu procurorilor, asigurandu-i ca SPP ii va apara pe cei angajati in anchete dificile. Presedintele a multumit serviciilor de informatii care afla din timp ca diferite grupuri de interese "se lupta" sa ajunga la un ministru sau altul.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.